Зашто треба избјегавати салату од парадајза и краставаца :: Semberija INFO ::

 

Зашто треба избјегавати салату од парадајза и краставаца
Краставци, парадајз, мирођија, со и бибер по укусу, мало биљног уља - једноставна, укусна и веома популарна салата већ неколико година изазива бројне контроверзе.

Руска нутриционисткиња Алена Паретску објашњава у чему је тајна.

"Скоро сви праве и једу салату од краставаца и парадајза са зеленилом, али постоје докази да се све могуће предности поврћа када се помјешају у једној салати могу дјелимично неутралисати. Вјерује се да због саставних компоненти овог поврћа њихова комбинација изазива процесе ферментације у желуцу и цревима. Ово може изазвати надимање и иритацију дигестивног тракта", објашњава нутриционисткиња.

Парадајз садржи велику количину аскорбинске киселине (витамин Ц), а краставци ензим аскорбиназу, који разграђује и неутралише витамин.

Осим тога, краставци садрже много воде и влакана, парадајз има доста киселина, па њихова заједничка апсорпција оптерећује дигестивни тракт. Код људи са осјетљивим цријевима ова салата може изазвати дијареју.

Још једна тачка – краставци, због свог састава, формирају алкално окружење, док парадајз има кисели састав.

Као резултат, долази до реакције неутрализације са смањењем активности оних корисних једињења која се налазе у обе врсте поврћа.

Дакле, уколико желите да избјегнете надимање и иритацију дигестивног тракта, избјегавајте ову комбинацију.

(Б92)