Догодило се на данашњи дан, 4. децембар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 4. децембар


1154. године – Николас Брекспир, први и једини Енглез који је биран за папу, устоличен је за поглавара римокатоличке цркве као Адријан IV.

1371. године – Умро је цар Урош Немањић, син цара Душана и једини наследник великог српског царства. Ступивши на престо у 19. години, после Душанове смрти 1355. године, није успео да сачува велико царство које се после његове смрти распало на низ самосталних области под влашћу моћних феудалаца. Његовом смрћу изумрла је лоза Немањића. Према предању убијен је мучки у лову, када се сагнуо над водом да се освежи. Српска православна црква је на основу тог предања прогласила Уроша за мученика и светитеља.

1642. године – Умро је француски државник, кардинал Арман Жан ди Плеси Ришеље, који је као министар краља Луја XIII (од 1629) имао стварну власт у Француској и подигао моћ француске круне. Основао је 1635. године Француску академију.

1679. године – Умро је енглески филозоф Томас Хобс, представник класичног енглеског емпиризма. Идеје о човеку као слободном појединцу и држави као ветачкој творевини насталој на основу уговора појединаца, изнео је у делима “Левијатан”, “Основи природног закона и политике”, “О човеку”, “О телу”, “О грађанину”.

1791. године – Изашао је први број британског “Обсервера”, најстаријег недељног листа у свету.

1795. године – Рођен је шкотски есејист и историчар Томас Карлајл, аутор романтизираних историјских дела од којих је најпознатије “Француска револуција” (1837). Оснивач је и чувене Лондонске библиотеке.

1829. године – Британци су у Индији забранили обичај спаљивања удовица приликом спаљивања њихових мужева на посмртној церемонији.

1841. године – Представом “Смрт Стефана Дечанског” Јована Стерије Поповића, у бившем складишту царинарнице на Сави у Београду отворено је “Позориште на Ђумруку”. Штампан је први позоришни плакат и наплаћиване су улазнице. Организатори овог позоришта били су глумац и редитељ Атанасије Николић и драмски писац Јован Стерија Поповић.

1943. године – Председник САД Рузвелт, британски премијер Черчил и турски председник Мустафа Исмет Инени разматрали су у Каиру заједничке акције у оквиру антихитлеровске коалиције. Турска је, међутим, одбила да објави рат Немачкој.

1945. године – Умро је амерички биолог и генетичар Томас Хант Морган, оснивач генетике, добитник Нобелове награде за медицину 1933. године за откриће функције хромозома у преношењу наследних својстава. Израдио је прве мапе положаја гена у хромозомима и сматра се главним представником теорије наслеђа.

1974. године – У близини главног града Шри Ланке Коломба срушио се холандски авион “ДЦ-8”. Погинули су сви путници и чланови посаде, њих 191.

1975. године – Умрла је Хана Арент, филозоф и једна од водећих личности у области политичке теорије у 20. веку. Лауреат је многих међународних награда, међу којима Лесингове награде 1959. и награде “Сигмунд Фројд“ 1967. године. У Дрездену је 1993. године основан “Хана Арент институт” за истраживање тоталитаризма.

1976. године – Умро је Едвард Бенџамин Бритн, један од најзначајнијих енглеских композитора 20. века. Са оперским певачем Питером Пирсом основао је 1948. године Алдебуршки музички фестивал (“Питер Грајмс”, “Отмица Лукреције”, “Ратни реквијем”, “Пролећна симфонија”).

1977. године – На југу Малезије је погинуло 100 људи приликом пада авиона којег је отела јапанска терористичка група Црвена армија.

1977. године – Диктатор Жан Бедел Бокаса крунисао се за цара Централноафричког царства. Трошкови церемоније крунисања износили су колико и четвртина националног производа земље.

1980. године – У авионској несрећи у близини Лисабона, за коју се сумња да је била последица саботаже, погинуо је португалски премијер Франсиско Са Карнеиро.

1991. године – Отмичари су ослободили последњег Американца, новинара Терија Андерсона, који је као талац у Либану провео 2.454 дана. Припадници Исламског џихада киднаповали су Андерсона 16. марта 1985. године.

1995. године – Министри иностраних послова Европске уније на састанку у Бриселу суспендовали су санкције СР Југославији, уведене 1992. године због умешаности југословенске владе у рат у Босни; први војници НАТО – претходница трупа за имплементацију Дејтонског мировног споразума, слетели су у два авиона на сарајевски аеродром.

1998. године – Последњи борци “Црвених Кмера” предали су се армији Камбоџе, чиме је после две деценије окончана борба тог маоистиког покрета против владиних снага.

2000. Умро Бенџамин Харисон Холкомб, до тада најстарији човек на свету (имао је 111 година).

2001. године – Израелска војска ушла је у неколико палестинских градова на Западној обали и заузела међународни аеродром у Гази.

2003. године – Тужилаштво за ратне злочине у Београду подигло је оптужницу против осам особа за ратни злочин почињен у Вуковару 1991. године, када је убијено око 200 цивила. То је прва оптужница коју је то тужилаштво подигло од када је основано, јула 2003. године.

2012. године – У тајфуну Бопа који је погодио јужно филипинско острво Минданао погинуло је више од 1.000 особа, док је велики број људи нестао.

(Независне)