Како сачувати чварке а да се не покваре :: Semberija INFO ::

 

Како сачувати чварке а да се не покваре


Foto: Ilustracija
Не стигнете појести све чварке прије него се покваре? Потребно је знати правилан начин чувања чварака.

Сазнајте како се чувају чварци који могу трајати до годину дана.

Чварци су популарна делиција која се производи од свињске масти. Чварци су незасићене масне киселине које играју важну физиолошку улогу у људском тијелу. Прије су се сматрали витаминима Ф, а данас их препознајемо као есенцијалне масне киселине.

Недостатак ових масних киселина у прехрани може довести до нежељених посљедица попут поремећаја раста, репродукције организма, дерматитиса и поремећаја метаболизма масти. Њихова присутност у храни помаже у спречавању ових проблема.

Али, како се чувају чварци?

Како бисте продужили трајање чварака, потребно их је правилно сачувати. Ставите чварке у металне, керамичке или стаклене посуде и мало по мало додавајте топлу маст која још није одстајала. Затим посуду с чварцима спремите на хладно и добро провјетрено мјесто да се маст с чварцима стврдне, побијели и кристализира.

Природни процес хлађења масти траје 48 сати. Овако припремљени чварци могу се чувати у фрижидеру до годину дана, задржавајући своја карактеристична својства. Преосталу топлу маст проциједите и сачувајте тако да је прелијете у емајлирану посуду за маст и охладите. Држите маст у хладној и тамној просторији те искористите у року од годину дана.

(Глас Српске)