Голф слави 50. рођендан: Пет деценија ВW бестселера :: Semberija INFO ::

 

Голф слави 50. рођендан: Пет деценија ВW бестселера


На данашњи дан, 29. марта, прије тачно 50 година Волксwаген је у Волфсбургу започео серијску производњу Голфа.

Тог дана нико није знао да ће овај компактни аутомобил, насљедник легендарне Бубе, постати најуспјешнији Волксwаген и најпродаванији европски ауто свих времена.

Одражавао је дух времена, дао име сопственој класи возила и пратио генерације људи широм света. До данас је више од 37 милиона примерака уследило након првог Голфа из серијске производње од 1974. године.

Чисто математички гледано, то значи да је више од 2.000 људи широм свијета сваког дана купило нови Голф током посљедњих 50 година.

Први нови модели могли су се видјети у продајним салонима у јулу 1974. Тамо гдје су Буба, а тиме и мотори са задње стране, прије доминирали сценом деценијама, сада је коначно започела нова ера: она попречно постављеног мотора сприједа.



Волксwаген је започео ову транзицију мало раније, са Сцироццом и Пассатом. Са Голфом, највећа класа сада такође користи ову нову технологију.

Као насљедник легендарне Бубе која је произведена у више од 21,5 милиона примерака, Голф који су развили Ђорђо Ђуђаро и Волксwаген Десигн морао је да испуни висока очекивања како би наставио причу о успјеху најуспјешнијег аутомобила свих времена.

Учинио је то у сваком погледу: купци су били толико импресионирани модерним концептом погона, варијабилном унутрашњошћу и новим дизајном да је Голф већ досегао бројку од милион до октобра 1976. године.
Тада, из ВW су написали следеће:

"Голф нуди максималан простор и сигурност. Бескомпромисно је усмјерен према практичности. Ниска линија бока даје возачима јасан преглед, а накошени поклопац мотора осигурава видљивост пута. Задње стакло се спушта, чинећи вожњу уназад много лакшом".

До сад је ван Волфсбурга у другим фабрикама произведено 17 милиона Голфова, укључујући остатак Њемачке, као и Белгију, Бразил, Кину, Малезију, Мексико, Словачку и Јужну Африку, наводи Б92.

(Б92)