Догодило се на данашњи дан, 25. април :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 25. април


1595. године –  Умро је италијански песник Торквато Тасо аутор епа “Ослобођени Јерусалим”. Један број песама посветио је Дубровчанки Цвијети Зузорић која је у свом салону у Фиренци окупљала књижевнике и уметнике.

1599. године –  Рођен је вођа Енглеске револуције Оливер Кромвел који је 1653. године постао протектор Енглеске, Шкотске и Ирске. Две године после његове смрти 1658. године, обновљена је монархија.

1744. године –  Умро је шведски физичар и астроном Андерс Целзијус, изумитељ једне од скала за мерење топлоте.

1765. године –  Рођен је српски песник-гуслар Филип Вишњић, који је опевао све значајније догађаје из Првог српског устанка. Његове песме забележио је Вук Стефановић Караџић.

1792. године –  На погубљењу друмског разбојника Жака Пелетјеа на тргу Де Грев у Паризу у Француској је први пут употребљена гиљотина.

1859. године –  Према пројекту конзула Француске у Александрији Фердинанаде Лесепса, почело је копање Суецког канала. Каналом дугим 161 километар спојено је, у новембру 1869. године, Средоземно и Црвено Море и створен најкраћи пловни пут из Европе ка Средњем и Далеком истоку.

1874. године –  Рођен је италијански инжењер Гуљермо Маркони. Радио је на усавршавању бежичне телеграфије и први је успео да пошаље радио сигнал преко Атлантика (1901). Нобелову награду 1909. године поделио је са немачким физичарем Брауном.

1915. године –  Почела је битка на Галипољу, једна од највећих битака у Првом светском рату, у којој је Турска победила савезничке трупе под британском командом. То је била и једина победа Турске војске у том рату. У осмомесечној бици погинуло је око 7.000 Аустралијанаца и око 2.000 Новозеланђана.

1918. године –  Рођена је америчка певачица Ела Фицџералд, некрунисана “краљица џеза”.

1920. године –  Пољске трупе упале су у Украјину, потом брзо напредовале и 6. маја заузеле Кијев. Миром у Риги 12. марта 1921. године. Пољска је добила од Совјетске Русије територију с више милиона Украјинаца и Белоруса.

1938. године –  Умро је српски генерал и војни писац Живко Павловић, члан Српске краљевске академије, учесник оба балканска рата и Првог светског рата (“Битка на Колубари”, “Београдска операција”).

1945. године –  Совјетске и америчке трупе сусреле су се први пут у Другом светском рату код места Торгау у Немачкој.

1945. године –  У Сан Франциску, 45 земаља антихитлеровске коалиције, укључујући Југославију, почело је оснивачку конференцију УН.

1974. године –  У Португалу је у удару, познатом као “револуција каранфила”, оборен аутократски режим Марсела Каетана. Истог дана, годину дана касније, на првим слободним изборима после пола века, победила је Социјалистичка партија Марија Соареша.

1980. године –  Мисија америчких командоса, која је требало да спасе у Техерану 53 члана амбасаде САД, претворене у таоце, пропала је у иранској пустињи, после погибије осам Американаца у судару хелокоптера с авионом.

1980. године –  Срушио се дански “Боинг 727”, који је чартер летом превозио британске туристе на линији Манчестер-Тенерифе. Погинуло је свих 146 путника и чланова посаде.

1982. године –  Последњи израелски војници напустили су Синај, окончавши 15-годишњу окупацију тог египатског полуострва.

1993. године –  На референдуму у Русији 62 одсто гласача је подржало реформе председника Бориса Јељцина.

1993. године –  У присуству мировног посредника лорда Овена, председници СРЈ, Србије и Црне Горе Добрица Чосић, Слободан Милошевић и Момир Булатовић покушали су да убеде лидера босанских Срба Радована Караџића да потпише кориговани Венс-Овенов мировни план. Наредног дана Скупштина РС је одбила овај план, рат у Босни је настављен, а СРЈ су пооштрене санкције међународне заједнице.

1994. године –  У Лондону је формирана Контакт група за координацију дипломатских акција САД, Русије и ЕУ у босанском рату.

1995. године –  Умрла је америчка позоришна и филмска глумица Џинџер Роџерс, која је светску славу стекла у мјузиклима као партнерка Фреда Астера. Оскар је добила за филм “Кити Фоил”.

1999. године –  Авијација НАТО-а срушила је друмско-железнички “Жежељев мост”, већ оштећен у три напада претходних дана. Тиме је Нови Сад остао без последњег од три моста на Дунаву.

2000. године –  У Београду је убијен директор Југословенског аеротранспорта (ЈАТ) Жика Петровић.

2002. године – Русија је саопштила да су руске трупе убиле једног од најтраженијих људи у земљи Катаба, чеченског лидера арапског порекла, за кога се сумњало да има блиске везе са терористичком мрежом Осаме бин Ладена ал Каидом.

2005. године – У оквиру блискоисточне турнеје председник Русије Владимир Путин посетио је Египат и Израел. Он је први и једини руски, односно совјетки лидер који је посетио Египат у последњих 40 година и први руски званичник који је посетио Израел.

2008. године –  Филозоф Милан Кангрга,  утемељивач и вишедеценијски шеф и професор Катедре за етику загребачког Филозофског факултета, преминуо је у 85. години. Био је један од оснивача Хрватског филозофског друштва (1957), часописа „Праксис“ и Корчуланске љетње школе (1963). Аутор  је четрнаест књига и мноштва чланака ( „Етички проблеми у делу Карла Маркса“, “Етика или револуција“, „ Пракса-вријеме-свијет“).

2009. године –  Свјетска здравствена организација саопштила је да би нови облик грипа АХ1Н1, од кога је у Мексику умрло 68 особа, могао да прерасте у пандемију.

2010. године –  Британски књижевник Алан Силито, познат по приказу породичних проблема и послератне стварности сиромашних Британаца, умро је у 83. години. Силито је средином прошлог века био члан књижевне групе “гневни млади људи”, његов најпознатији роман је “Суботом увече, недељом ујутру” из 1958. године и кратка прича “The Lonelineness Of The Long Distance Runner” из 1959. године. Оба дела касније су преточена у филмове.

2015. године –  Више од 8.000 људи погинуло је у разорном земљотресу магнитуде 7,9 степени по Рихтеру који је погодио Непал. Повређено је 16.000 људи и уништено 300.000 кућа. То је био најгори потрес у овој земљи у последњих 80 година.

(Независне)