АППЛЕ: 36. РОЂЕНДАН МАЦ РАЧУНАРА :: Semberija INFO ::

 

АППЛЕ: 36. РОЂЕНДАН МАЦ РАЧУНАРА


Америчка фирма Аппле прије 36 година, 24. јануара 1984. године, направила је револуцију у области  информатике, тако што је произвела рачунар Мацинтосх  (Мекинтош) који је до данас остао симбол легендарног ривалства између Аппла и Мицрософта ( Мајкрософт).
 
Рачунар Мацинтосх се продавао по цијени од 2.495 долара. Иако се од онда штошта промијенило, Апплеова “филозофија“ је и даље иста: конкуренцију, која се тада сводила на ИБМ, требало је потући моћним хардвером.
 
,,Мацинтосх је био велики корак напријед. Све смо смислили и направили да буде свима доступан и лак за рад. То је први компјутер на коме су људи могли да се играју и да кажу како је добар“, рекао је Ренди Вигинтон, један од првих запослених у Аппле-у.
 
Прије представљања Мацинтосха рачунари су били веома скупи, са командама на језику који је био потпуно неразумљив за оне који нису програмери.
 
Нови рачунар Аппле-а то је промијенио и отворио пут ка употреби компјутера широј јавности, захваљујући графичком приказу који је предлагао да се мишем управљају иконе. То је измислио још 60-их година инжењер Даг Енгелбарт са Института за истраживање.
 
Мада су цијене рачунара биле до 10.000 долара, Мекинтош је коштао око 2500 долара.
 
Тада је почело и ривалство с Мајкрософтом који је наредне године лансирао свој систем Wиндоwс, који је постао незаобилазни дио рачунара.
 
,,Мислим да је оснивач и тадашњи директор Аппле-а Стив Џобс његовао ривалство између МС Wиндоwса и Мацинтосха и ОС-а. Џобс се стално љутио на Мицрософт, јер је Wиндоwс преузео графички приказ Мацинтосха. Увијек је говорио да је то плагијат“, рекао је Данел Коутке, један од учесника у производњи Мацинтосха. 
 
Семберија инфо ( М. Решидовић)