ЕВРОПСКИ ДАН ПАРКОВА :: Semberija INFO ::

 

ЕВРОПСКИ ДАН ПАРКОВА


Данас, 24. маја, прилика је за позив свим грађанима да посјете паркове који су поновно отворени, јер се је данас Европски дан паркова. Паркови и заштићена подручја пружају бројне погодности као што је очување биоразноликости, станишта биљака и животиња, добробити за локалну заједницу и друштво у цјелини. Данас је ипак више него прије потребно истаћи и да они не штите само наше природне ресурсе, већ имају велику улогу у очувању људског здравља. Боравак у природи неопходан је човјеку због обнављања његове физичке и менталне енергије, док је због сталног повећања површине урбаних средина од велике важности створити више прилика за боравак у природи.

Одговорно понашање према природи ове године промовише се под слоганом ,,Здрави паркови, здрави људи”, јер једино очувани паркови могу допринијети очувању и човјековог здравља.


“Само очувани паркови и заштићена подручја наставиће пружати бројне услуге екосистема, у које спадају и погодности за људско здравље. Због тога је неопходно осигурати њихово адекватно финансирање које ће потом бити усмјерено према побољшању управљања паркова и развијању одрживих активности. Једна од могућих активности свакако је едукација, јер су паркови својеврсне учионице на отвореном које омогућавају физичко дистанцирање у ситуацији када је и даље неопходно поштовати мјере за очување јавног здравља”, упозоравају еколози.

Европски дан паркова обиљежава се од 1999. године као иницијатива Федерације националних паркова Европе, у знак сјећања на проглашење првих националних паркова у Шведској. У регији овај датум се обиљежава још од 2.001. године.

Семберија инфо