РИЈЕТКА СЛИКА ИЗ СЕМБЕРСКЕ БАШТЕ :: Semberija INFO ::

 

РИЈЕТКА СЛИКА ИЗ СЕМБЕРСКЕ БАШТЕ


Семберија је годинама широм регије позната по производњи квалитетног разноврсног поврћа. Одувијек су семберске баште, а и њиве биле окупане шаренилом разног поврћа. У врту се, понекад, може видјети и необично украсно поврће, али слика коју смо забиљежили у једној башти у Драгаљевцу баш је несвакидашња, као да је направљена прије више од пола вијека.

У дну те баште доминира шљива окићена бундевама - теглицама. Ова бундева (тиква) у првој половини прошлог вијека заузимала је важно мјесто у врту, јер се њен плод користио у домаћинству, најчешће за вађење ракије и вина из бурета. Потом су гума и пластика из употребе потиснуле теглице или, како их на овим просторима неки зову натеглице, тако да сада у Семберији ријетко ко ову бундеву сије да би је користио за вађење ракије или вина из бурета. Узгајају је, кажу, да би их минула жеља на прошла времена,  да је користе као украс, а по који комад и да поклоне драгим људима.

Иначе, теглица је тиква баш необичног изгледа - дугачког и танког врата и широког доњег дијела. Многи тврде, ако је теглица била велика, њом се одједном могло захватити и пар литара ракије или вина. Најчешће су се користиле теглице, средње величине, у којима се захватао литар-два течности. 

Вјерујемо да ће се, када се осуше и очисте од сјеменки, и овим теглицама из драгаљевачке баште, ,,повући'' мало ракије која ће ,,подгријати крвоток и атмосферу'' у предстојеће хладне, зимске дане.  
 

Семберија инфо