Правница Ивана Кокановић: Сликањем изражавам своје емотивно стање :: Semberija INFO ::

 

Правница Ивана Кокановић: Сликањем изражавам своје емотивно стање


Ивана Кокановић, рођена Бијељинка, по професији дипломирани правник, већ годину дана члан је Удружења ликовних умјетника ,,Свети Лука”. Њене слике су привукле пажњу једног галеристе из Беча, а већ је учествовала на групним изложбама у Швајцарској, Италији и Америци.



- Са Удружењем ,,Свети Лука” до сада сам имала три колективне изложбе. Цртањем се бавим откако знам за себе. Цртањем изражавам тренутно емотивно стање или бјежим у неке љепше предјеле. То је оно што ме и привукло ликовној умјетности. У животу неке ствари не можемо да бирамо, али, када станемо пред празан лист папира, или пред празно платно, све одлуке су искључиво наше”, каже Ивана Кокановић, истичући да највише воли цртање.


 
- Графитна оловка и папир је све оно што ми је потребно да бих ни од чега створила оно што замислим. Цртање је основа за било коју технику. Прије три године сам почела сликати и акрилним бојама, онако, из знатижеље, да видим како би то изгледало и како бих се снашла у другим техникама. Испробавам све оно што ми буџет дозволи, графит, угаљ, акрилне боје, уљане боје, маркере… Волим да цртам и хемијском оловком”.

Ивана каже да је та њена ,,игра” на платну покренула пуно лијепих догађаја. Њене слике је примијетио један галериста у Бечу и уз његову помоћ учествовала је на колективним изложбама у Бечу, Цириху, Италији, Америци. Требало је да организује самосталну изложбу у Бечу, али је одгођена за септембар ове године  због пандемије вируса корона.



- Најискреније се надам да ћемо корону брзо побиједити, те да ћемо живот вратити у природније токове и да ће моја прва самостална изложба бити организована. Нешто што је почело као експеримент и игра, изласком ван граница БиХ добило је нешто озбиљнији карактер. Најављена изложба створила је одређени притисак и подигла моја очекивања, али, када се све сабере и одузме, то ће у основи увијек бити нешто што радим искључиво из љубави”, каже млада умјетница Ивана Кокановић.  
 
Семберске новине - Семберија инфо