ПАВЛЕ ТРИФКОВИЋ, ПРОФЕСОР ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА у ГИМНАЗИЈИ: Радни вијек уз гимназијалце :: Semberija INFO ::

 

ПАВЛЕ ТРИФКОВИЋ, ПРОФЕСОР ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА у ГИМНАЗИЈИ: Радни вијек уз гимназијалце


Павле Трифковић професор je физичког васпитања у бијељинској Гимназији „Филип Вишњић“. Рођен је 1956. године у Бијељини. Основну школу је завршио у Јањи, а гимназију у Бијељини. Факултет за физичку културу, 1981. године завршава у Сарајеву да би, послије одслуженог војног рока у ЈНА прво педагошко искуство стекао у Лепосавићу, гдје остаје до 1987. године. На љето 1992. године враћа сe у школу у којој је поникао и од тада у континуитету до данас брине о спортском образовању бијељинских гимназијалаца.


 
- Знање стечено на факултету и дугогодишње искуство у раду са дјецом и омладином трудим се да, са посебним ентузијазмом и љубављу, пренесем на своје васпитанике, у потпуности и у складу са наставним планом и програмом педагога физичке културе,“ каже за „Семберске новине“ професор Трифковић.
 
У Гимназији је, са значајним оствареним резултатима водио више спортских секција. Наставио је традицију по којој бијељинска Гимназија има најбољи кошаркашки тим. На општинским, односно градским такмичењима средњих школа кошаркаши Гимназије „Филип Вишњић“ редовно освајају најсјајније медаље.


 
Редовни су учесници Републичког такмичења у оквиру Малих Олимпијских игара Републике Српске гдје су остварили пажње вриједне резултате: 2013. године кошаркашице Гимназије заузимају прво, а мушка кошаркашка екипа друго мјесто. Уз запажене резултате у рукомету и атлетици, те године је Гимназија „Филип Вишњић“ проглашена за најуспјешнију средњу школу Малих Олимпијских игара РС. Већ сљедеће године, у оквирима истог такмичења и женска и мушка кошаркашка екипа заузимају вицешампионске позиције. Три године касније кошаркашице Гимназије освајају бронзану медаљу, а 2018. године мушка кошаркашка екипа у Требињу осваја друго мјесто и што је за бијељинске гимназијалце можда и важније, освајају неподијељену подршку и симпатије публике. Генерација 2020. је изњедрила јако квалитетан кошаркашки тим, али је епидемија корона вируса спријечила њихов поход на прво мјесто и златну медаљу на такмичењу МОИ РС.
 
Павле Трифковић је примјер педагога који је, у циљу формирања свестране психо-физичке личности својих ученика, ђаке подстицао ка развоју њихових физичких, радно-креативних, такмичарских и неизоставно, етичких потенцијала.
 
На Међународном такмичењу


Највећи успјех са гимназијским тимом кошаркаша сам остварио 1997. године, на Међународном такмичењу средњих школа, гдје смо освојили пето мјесто,“ поносан је професор Павле.

​Семберске новине - Семберија инфо