ТОПЛОТНИ УДАР ПРЕКИНУО НАЛИВАЊЕ ЗРНА ПШЕНИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ТОПЛОТНИ УДАР ПРЕКИНУО НАЛИВАЊЕ ЗРНА ПШЕНИЦЕ


Екстремно високе температуре из претходног периода условиле су ранији почетак жетве јечма, тако да се жетва јечма у Семберији постепено  приводи крају, каже Ђорђе Глишић, мастер инжењер пољопривреде, виши стручни сарадник у Ресору за пружање стручних услуга при Министарству пољопривреде Републике Српске.
 
На основу досадашњих резултата приноси су варијабилни и крећу се између пет и седам тона по хектару, у зависности од локалитета, типа земљишта и нивоа примијењене агротехнике. На оним парцелама гдје је заштита усјева обављена правовремено и гдје су испоштоване све неопходне и расположиве агротехничке мјере, приноси су знатно већи. Међутим на парцелама гдје је заштита изостала, видљиви су симптоми одређених болести листа и класа, као и симптоми одређених штеточина, те је на таквим усјевима, осим приноса, смањен и квалитет зрна”, каже инжењер Глишић.
 
Када је ријеч о пшеници, изразито високе температуре довеле су до прекида периода наливања зрна и бржег сазријевања биљака, због чега ће жетва почети  већ крајем ове седмице, истиче Глишић.
 


-На лакшим земљиштима, слабијих водних особина, посљедица дјеловања високих температура ће бити израженија. Такође, код касностаснијих сората пшенице очекује се јак утицај високих температура, што ће свакако утицати на смањење приноса и квалитета зрна. На земљиштима гдје су на вријеме извршене хемијске мјере заштите, очекује се бољи квалитет рода, јер је здравствено стање биљака на таквим теренима на изузетно задовољавајућем нивоу. Процјена је да ће просјечни приноси пшенице ове године бити нешто нижи него претходне”, каже Ђорђе Глишић.

Семберија инфо