О разлозима за умањену плодност говори Милан Арсеновић, специјалиста гинекологије и акушерства :: Semberija INFO ::

 

О разлозима за умањену плодност говори Милан Арсеновић, специјалиста гинекологије и акушерства


Одгађање рађања највећи непријатељ плодности и код нас
 
Плодност човјека је мања, него у других врста и она је у благом, али трајном опадању,  посебно у развијеним земљама. Разлози за умањену плодност су бројни, женски  у 35% случајева,  мушки у 35% случајева,  удружени, социјално економски фактори и бројни други разлози. Неплодност се дефинише као изостанак трудноће након једне године заједничког живота  пара.  Здравом пару је у просјеку потребно девет мјесеци да постигну клиничку трудноћу’’, појашњава  Милан Арсеновић, специјалиста гинекологије и акушерства.
 
Он тврди, да је појединачно  највећи проблем и код жена и код мушкараца одгађање рађања и смањење броја дјеце у породицама. Истовремено је са одгађањем потомства неоправдано порасла вјера у успјешност вантјелесне оплодње. 
 
- Свјетска здравствена организација истиче да је плодност код жене највећа између 20. и 27. године. Код жена она опада послије 32. године, а код мушкараца послије 42. године.  Поред одгађања рађања, плодност човјека смањују и гојазност,  пушење дувана,  конзумирање алкохола,  полно преносиве болести и онколошке болести младих мушкараца и жена. Код жена главни разлози за неплодност су изостанак овулације, упале полних органа и њихове посљедице,  као и сексуално неодговорно понашање,  посљедице намјерних прекида трудноће,  ендометриоза,  аденомиоза и абнормалности материце’’, наводи др Арсеновић.
 
- Мјере, којима би се могла повећати плодност, су подстицати раније рађање. Код нас жена прво дијете роди у 29. години живота. Потом, промијенити ставове о репродукцији,  подстицати проширење породице,  побољшати социјално-економске услове,  прекинути штетне навике и подстицати здрав начин живота’’, упозорава Милан Арсеновиц специјалиста гинекологије и акушерства у  Дому здравља Бијељина.

Семберске новине / Семберија инфо