Шта је клевета и ко за њу и како може да одговара? - Одговоре дају из адвокатске канцеларије Немање Зиројевића :: Semberija INFO ::

 

Шта је клевета и ко за њу и како може да одговара? - Одговоре дају из адвокатске канцеларије Немање Зиројевића


Појам клевете у Републици Српској дефинисан је Законом о заштити од клевете. Према том Закону, свако пословно способно лице које проузрокује штету угледу физичког или правног лица, изношењем или проношењем изражавања нечег неистинитог, идентификујући то лице трећем лицу, одговорно је за клевету, под условом да је то лице проузроковало штету у својству аутора, уредника или издавача изражавања или у својству лица које је на неки други начин ефикасно контролисало садржај тог изражавања. За клевету одговора и правно лице које је објавило клеветничко изражавање. Овим Законом је предвиђен и посебан стандард одговорности за клевету за лица која обављају јавне функције и која, према схватању јавности, врше значајан утицај на питања од политичког и јавног интереса. Ова лица одговарају за изазвану штету изношењем или проношењем изражавања које се односи на јавна и политичка питања, ако је то лице знало да је изражавање неистинито или је непажњом занемарило неистинитост изражавања.
 
Који су први кораци у поступку
заштите од клевете?
 
-Закон о заштити од клевете прописује да лице које је оштећено клеветничким изражавањем прво мора предузети све мјере да се ублаже посљедице тога изражавања, са посебним акцентом на упућивање Захтјева за исправку. Овај Захтјев се упућује лицу које извршило клеветничко изражавање, и јако је битно рећи да се тај Захтјев мора послати у писменој форми. Ово истичемо из разлога што се не може покренути судски поступак против лица одговорног за клевету, уколико оштећени нема доказ да је том лицу упутио овај Захтјев.
 
Када се и на који начин може тражити судска заштита од клевете?
 
-Уколико лице одговорно за клевету не поступи у складу са Захтјевом за исправку, оштећено лице има право тражити судску заштиту. Та заштита се може захтијевати и уколико је лице одговорно на клевету објавило демант, али је у међувремену оштећеном лицу нанијета значајна штета усљед клевете. У сваком случају, тужба због клевете се може поднијети у року од три мјесеца од дана када је оштећено лице сазнало за клевету и овдје се ради о строгом законском року који се не може продужавати, те се протеком истог губи право на судску заштиту. Битно је истаћи и то да насљедници лица које је клеветом оштећено, а које је преминуло током трајања судског поступка, могу наставити тај поступак у року од три мјесеца од смрти оштећеног лица.
 
У чему се огледа судска заштита од клевете и какве одлуке суд доноси у том       поступку?
 
-Основно право које оштећено лице има у судском поступку је накнада штете. Та штета се, прије свега, огледа у узроковању душевних болова, усљед повреде угледа и части, које је оштећени претрпио клеветничким изражавањам. Накнада штете коју суд својом пресудом одређује мора бити пропорционална проузрокованој штети и иста зависи од свих околности случаја, нарочито од предузетих мјера да би се ублажила проузрокована штета (објављивање исправке, опозивање изјаве или извињење) као и чињенице да ли је лице одговорно за клевету стекло новчану корист учињеном клеветом. Уз све наведено, за висину штете је најчешће пресудно мишљење вјештака одговарајуће струке, који цијени степен душевних болова које је оштећено лице претрпјело усљед повреде угледа и части. Шта више, суд током трајања поступка може донијети и привремену мјеру којом ће забрани проношење изражавања или забрану даљњег проношења под условом да оштећени може учинити сасвим вјероватним да му је клеветничко изражавање изазвало штету и да ће трпјети непоправљиву штету као резултат проношења или даљњег проношења тог изражавања. По окончању судског поступка, уколико се докаже одговорност лица које је тужено за клевету, оно је дужно оштећеном лицу платити како накнаду штете узроковане клеветом, тако и све судске трошкове које је оштећени имао поводом вођења овог поступка.
 
Имајућу у виду сложеност поступка заштите од клевете, која је Ваша препорука читаоцима?
 
-Наша препорука је да, у сваком случају, лица која су оштећена клеветом потраже стручну помоћ из разлога што због пропуштања одређених рокова могу трпити одређене правне посљедице које се накнадно не могу исправити, а странка која је правно неука то не може знати. Уз све то, доказивање висине штете узроковане клеветом је често врло сложен процес који зависи од много фактора, па је с тога наша препорука се сви оштећени обрате адвокату за правну помоћ.

​Семберске новине - Семберија инфо