ДРАГИША ЈОВИЋ - РЕСТАУРАТОР СТАРИХ МОДЕЛА БИЦИКАЛА :: Semberija INFO ::

 

ДРАГИША ЈОВИЋ - РЕСТАУРАТОР СТАРИХ МОДЕЛА БИЦИКАЛА


У овом броју „Семберских новина“ доносимо причу о Драгиши Јовићу, бициклисти и рестауратору старих модела двоточкаша. На свом имању у Батковићу, поносно нам је показао своју колекцију рестаурисаних бицикала.

 Још као дјечак, Драгиша Јовић се заљубио у бицикле. Опредијелила је та љубав његову каснију спортску, професионалну опредијељеност ка бициклизму. Драгиша је 2011, 2012. и 2013. године освајао титуле првака БиХ у бициклизму, с тим да је шампионске титуле 2011. и 2012. године освајао у све три бициклистичке дисциплине: трка на хронометар, цестовна трка и брдска трка на хронометар. У том периоду, био је четири године капитен бициклистичке репрезентације БиХ. Иако више не вози бицикл на тако високом нивоу, како сам каже не може замислити два дана а да не сједне на омиљеног двоточкаша.

Бициклизам, поред саме вожње подразумијева квалитетан и исправан бицикл, тако да је Драгиша са великим еланом упловио у чудесни свијет механичких склопова монтираних на раму бицикла. У великим, свјетским бициклистичким екипама постоји стриктна подјела послова гдје имају посебну екипу механичара који се брину о исправности бицикала. У таквим екипама једини задатак бициклисте јесте, да вози бицикл.

-Међутим, у домаћем бициклизму, бициклиста је особа која вози бицикл, чисти бицикл, одржава бицикл, поправља бицикл’’, са осмјехом нам говори наш домаћин.

Захваљујући таквом, у почетку тешком и незахвалном односу према бициклу, Драгиша је током професионалне каријере упознао душу тог чудесног свијета двоточкаша.
 

-На рестаурацију бицикала гледам као на процес оживљавања живог бића. Мени је то потпуно исто. Старији модели бицикала су се, углавном, ручно радили тако да је за њихову рестаурацију потребно потрошити много физичког, мануелног рада, много крви и зноја да би се вратили у првобитно стање. Најпрецизнији рад у овом послу је ручни рад. Током рестаурације увјерио сам се да су неки стари типови бицикала имали боља техничка рјешења од модерних. Поједини произвођачи су давали доживотну гаранцију за неки дио. Ако би дошло до квара, власник бицикла је могао добити нови дио, а стари, покварени би вратио произвођачу како би стручни тим открио проблем квара и на тај начин усавршили будућу производњу тог дијела“, рекао је Драгиша Јовић за „Семберске новине“.

Бицикле за рестаурацију је куповао или их је добијао на поклон од пријатеља, такође заљубљеника у бициклизам. Врло често је добијао само рам, понекад са неким дијелом на њему. Прије саме рестаурације одређеног модела бицикла потребно је пронаћи што вјернији приказ оригиналног модела (технички нацрт, фотографију или слично) у цјелини и по дјеловима. И за ту сврху Драгиши добро дођу пријатељи, али и интернет. Преко интернета, у највећој мјери и долази до дијелова које уграђује на рестаурисане бицикле. Најстарији бицикл у његовој колекцији је из 1940-тих година прошлог вијека, који је недавно дошао у посјед овом рестауратору.

-Имам јако мало информација о овом бициклу. Знам само колико је стар и да је италијански модел. Сада сам у процесу прикупљања потребних информација о њему и недостајућих дијелова. Када то све комплетирам, онда слиједи много, много стрпљења и ручног рада“, каже Драгиша Јовић, нагласивши да рестаурација бицикала подразумијева много времена због чега се велики број људи не бави овим послом.

Из истог разлога ријетко ради рестаурацију за друге. Један „Pinarello“ му је стигао из Тузле, а Драгиша га је прихватио рестаурисати, само уз услов да добије довољно времена. Као примјер наводи погонски склоп задњег зупчаника који у себи садржи 60 до 70 металних куглица. Све то треба јако пажљиво, помоћу специјалних алата раставити, очистити, поправити, заштитити, поново саставити. За све то треба много времена, пажње, стрпљења и љубави.

-Код нас нема много људи који се баве овим послом. Много ми помаже једна екипа пријатеља из Београда који раде рестаурацију бицикала на веома високом нивоу, за свјетско тржиште. И у другим градовима имам пријатеље који ми увијек стоје на располагању. Води нас љубав према бициклима и да враћамо стари сјај моделима који се више не производе“, каже на крају разговора за „Семберске новине“ бијељински бициклиста и рестауратор, Драгиша Јовић.

Семберија инфо