ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ „ЧАРОЛИЈА“ ПРАВИ ЈЕ ПРИМЈЕР УСПЈЕШНОГ ПОРОДИЧНОГ ПОДУХВАТА :: Semberija INFO ::

 

ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ „ЧАРОЛИЈА“ ПРАВИ ЈЕ ПРИМЈЕР УСПЈЕШНОГ ПОРОДИЧНОГ ПОДУХВАТА


Дјечији вртић „Чаролија“ је синоним за још једну успјешну породичну причу из Семберије. Ванина и Миљан Терзић су се, након боравка и школовања у Норвешкој, са своје четверо дјеце, вратили у Бијељину. С обзиром да је Ванина у Норвешкој завршила Педагошки факултет, усмјерење предшколског образовања и да је једно вријеме радила у норвешким вртићима, оснивање предшколске установе у Бијељини се наметало као логичан избор.

Вртић „Чаролија“ су основали 2017. године у настојању да позитивне праксе из норвешког предшколског система примјене у Бијељини. До сада је кроз ову установу прошло више од 200 дјеце.

-Када је у питању педагошки рад са дјецом нема велике разлике између онога што се ради код нас и у Норвешкој. Оно што је карактеристично за њихово поимање вртића јесте начин упражњавања физичких активности дјетета. Њихово је правило да дјеца што је могуће више времена проведу вани, без обзира на временске услове, тако да се и ми, у границама наших тренутних могућности трудимо да примијенимо овај принцип. То је од почетка наш начин рада и родитељима кажемо да ће се дјеца неминовно испрљати, да обезбиједе гумене чизме, скафандер, кабаницу. Можда све ово звучи необично, али за резултат смо добили дјецу која су способна да самостално обуку одјећу и обућу, а о развоју њихове моторике и социјалних вјештина нећемо трошити ријечи“, рекла је за „Семберија инфо“ Ванина Терзић, напомињући да је двориште вртића организовано тако да за сву дјецу има довољно простора.



Предшколски одгој и образовање представљају важан пут који подстиче развој свих аспеката личности дјетета припремајући га да се уз што мање проблема припреми за полазак у школу и успјешно савладавање школских изазова.

-У вртићу имамо дјецу узраста од једне до шест година. Овај, предшколски узраст најбоље је раздобље за стварање предуслова за каснији успјех дјеце, јер је то период кад су све могућности развоја отворене. Због тога се трудимо да им, током боравка у нашем вртићу, потакнемо развој свих позитивних психофизичких процеса, као и да на вријеме препознамо евентуалне проблеме у развоју и да на прави начин реагујемо. Примијетили смо да значајан број дјеце има потешкоће у говору, па, у сарадњи са логопедом, радимо на исправљању тих потешкоћа. Због савременог начина живота, нека дјеца, која живе у становима и воде један прилично пасиван начин живота, долазе код нас без знања како да ураде неке једноставне моторичке покрете - нпр. стајати на једној нози, скочити у мјесту, али ни правилно трчати, возити бицикл... Зато смо ми ту, и морам истаћи да нам је највећи број родитеља своју дјецу довео и указао повјерење управо по препоруци других родитеља“, изјавила је поносно Ванина Терзић.



Велика пажња у вртићу посвећује се исхрани дјеце. Све намирнице које се користе у исхрани су домаћег, сигурног поријекла. Слаткишима, грицкалицама и сличним производима улаз у ,,Чаролију’’ је забрањен. У Вртићу „Чаролија“ задовољни су пажњом коју актуелна Градска управа Града Бијељина посвећује установама предшколског образовања. Подршка родитељима кроз суфинансирање трошкова боравка дјеце у вртићу је добар знак да су надлежни препознали значај квалитетног, организованог система образовања и васпитања дјеце у овом узрасту.

-Ова дјеца ће за 15 до 20 година бити темељ нашег друштва, а сви ми морамо имати бригу какав ће нам тај заједнички темељ бити“, поручују на крају разговора за ,,Семберија инфо’’ супружници Терзић.

Семберија инфо