УНАПРЕЂУЈЕМО РАД У ИНТЕРЕСУ ЗАШТИТЕ ЗДРАВЉА :: Semberija INFO ::

 

УНАПРЕЂУЈЕМО РАД У ИНТЕРЕСУ ЗАШТИТЕ ЗДРАВЉА


Здравствени систем у Брчко дистрикту конципиран је другачије у односу на Републику Српску, Федерацију БиХ, јер примарни, секундарни и терцијарни ниво здравствене заштите дјелују   у оквиру Јавне здравствене установе Брчко дистрикта. Са ФЗО Брчко дистрикта имају потписан уговор за око 74. 000 грађана који имају право да се лијече у Здравственом центру.

Бити на челу Јавне здравствене установе, одговоран је и захтјеван задатак, јер у питању је здравље становништва. За менаџера са јасним планом, али и визијом, то је дадатни изазов,  јер како за ,,Семберија инфо’’ каже руководилац Болнице у Брчком, др Ђорђе Лазић, увијек треба стремити ка унапређењу пружања услуга пацијентима. За четири мјесеца, колико је на дужности и још увијек присутној пандемији вируса корона, Лазић је уз подршку сарадника, Владе Брчко дистрикта и Фонда здравственог осигурања Дистрикта, учинио конкретне помаке. На дужност је ступио почетком октобра у периоду кад је било „затишје“ са бројем обољелих од ковида.

-Тај период сам користио да се у овој здравственој установи, у којој постоји 10 одјељења са пододјељењима и одсјецима, стање враћа, условно речено, на почетак, односно, у редовни режим рада. С обзиром да је због великог броја ковид болесника, који је достизао и до 150, претходно су одређена одјељења била трансформисана у ковид одјељења, што је довело до заустављања свих других медицинских програма у Болници, тачније, били су сведени на минимум и хитна стања. Враћање редовном режиму рада, не занемарује чињеницу да пандемија и даље траје, али, на срећу, немамо високе бројке као претходне године. Прилагођавамо се ситуацији и уз поштовање медицинске струке и протокола рада у лијечењу ковид болесника и даље вршимо трансформацију појединих одјељења. Ипак, то је сада у много мањем капацитету, у односу на претходни период.

Да ли сте задовољни кадровском структуром у Болници?

-Брчанска Болница баштини традицију респектабилне здравствене установе, како са изузетним људским ресурсима, тако и са значајним бројем квалитетно опремљених одјељења. Међутим, оно са чим се суочава велики број здравствених установа у региону, то је недостатак кадрова, не зато што их немамо, него због њиховог одласка у неке друге земље. У ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“,  запослено је око 800 радника. У самој Болници запослено је око 400 радника, од чега је 350 уговора на неодређено вријеме. Од укупног броја запослених у болници 95 су љекари (специјалисти, специјализанти и доктори опште праксе), а остало је средњи медицински кадар, те радници који су у примарној здравственој заштити, администарцији и логистици. Потребе за стручним кадровима су, свакако, веће, како бисмо на што квалитетнијем нивоу, пружили услуге нашим пацијентима, што је, свакако, и мој циљ.

Шта предузимате по питању унапређења рада у Болници?

-У програму рада за текућу годину, конкретизовао сам задатке, а с обзиром да долазим из области економије, на здравствени систем гледам као на тржиште. Брчко дистрикт, с обзиром на све специфичности, може да има здравствени ситем који би могао веома брзо постати водећи у свим областима када је ријеч о медицини. Процедуре за ангажовање еминентних стручњака су поједностављене, јер све што је потребно на нивоу секундарне и терцијарне здравствене заштите, Влада Дистрикта и Одјељење за здравство, дају могућност расписивања јавног позива. То је корисно за све, јер се не прави одлив буџетских средстава због одласка осигураника у здравствене установе у друге центре. Дакле, захваљујући поједностављеној процедури јавног позива, можемо да ангажујемо еминентне стручњаке  из Тузле, Бањалуке, Србије итд, а при том смо нашим осигураницима омогућили квалитетну здравствену заштиту и поштедјели их одласка у друге средине, што нам је примарни циљ. Ангажовањем еминентних стручњака јачамо кредибилитет установе, повјерење наших осигураника, такође, се враћа, а самим тим, не врши се ни одлив средстава из Дистрикта.

Шта Вам је овогодишњи приоритет у раду?

Ова година је у знаку три области. Прва је дијагностика, јер Брчко је набавило најсавременији ЦТ апарат који ће значајно допринијети да наши пацијенти не иду у друге градове. У плану је и куповина магнета, а, свакако, и свих других медицинских апарата који су потребни за квалитет рада. Друга област је офталмологија, јер Брчко је у једном тренутку зауставило свој развој у овој области. Тренутно имамо два врхунска офталмолога, захваљујући чијем ангажовању смо успјели да све грађане који имају офталмолошких проблема, задржимо у Дистркту. На овај начин смо, само по питању операције катаракте, направили уштеду у износу од 1,5 милиона конвертибилних марака. Навешћу примјер да је током прошле године урађено 90 операција катаракте, а ове године, захваљујући ангажовању два еминентна доктора, за само мјесец дана је урађено око 100 оваквих интервенција. До краја године, овим начином рада, стичемо могућност да унапређујемо офталмологију, а грађани Дистрикта не морају одлазити у друге средине и што је најбитније, све интервенције се раде на високом новоу и без било каквих посљедица. Сматрам да Брчко може и треба да шири капацитете, а то сам и себи поставио за циљ. Ако знате да немате Одјељење инфектологије, свакако да морате размишљати у том правцу, посебно кад знате да постоје услови да се то реализује. Такође, сваки озбиљан и респектабилан здравствени центар, одговорним радом, веома брзо може постати и признати едукативни центар, који ће отворити врата бројним стручњацима у свијету медицине. Као трећа област, у плану за ову годину су хирургија и посебно ортопедија. Унапређење ове области је неопходно реализовати, осигуранике, који имају проблема са обољењима из овог домена, задржати и пружити им сигурност и квалитет интервенције. Ангажовањем признатих стручњака у овој области, сигуран сам да ћемо направити искорак, а то ће вратити повјерење наших пацијената у здравствени центар, заштити буџет и свакако, Болницу издићи на ниво који јој и припада.

Семберија инфо