ВРИЈЕДНЕ ДОМАЋИНСКЕ РУКЕ :: Semberija INFO ::

 

ВРИЈЕДНЕ ДОМАЋИНСКЕ РУКЕ


Ових дана бројни Семберци уређују своје воћњаке. Оне велике, који се мјере хектарима али и оне мале, подигнуте за дјецу и унуке. Фоторепортер портала „Семберија ИНФО“ затекао је једног домаћина којег ни године не спречавају да обави резидбу. А лијепо уређен воћњак говори о знању и искуству које ова старина посједује.

Резидба воћака важан је дио његе стабала, одговоран за раст и здравље биљке, њезин принос, квалитет и величину плода. Агрономи препоручују започињање обрезивања воћака и јагодичастог грмља крајем зиме, чим се повуку јаки мразови. Воћњак се орезује неколико пута годишње, али најважнија фаза овог процеса догађа се у прољеће.

Прољетна резидба воћака се изводи да би плодови добили више сунца и тако добили љепшу боју. Њоме се одстрањују сувишне младице из средине крошње како би она била што боље освијетљена. У крошњи се уједно након овакве резидбе задржава мање влаге па патогене гљивице имају слабије увјете за развој. Током ове резидбе уклањају се такозване водопије, усправне младице израсле у истој години које непотребно исцрпљују воћку.

Семберија инфо