НАТАЛИЈА ЦИМЕША, БИЈЕЉИНСКА АКАДЕМСКА СЛИКАРКА: У ТОКУ РАД НА МОЗАИЦИМА :: Semberija INFO ::

 

НАТАЛИЈА ЦИМЕША, БИЈЕЉИНСКА АКАДЕМСКА СЛИКАРКА: У ТОКУ РАД НА МОЗАИЦИМА


Бијељинска сликарка Наталија Цимеша, која је до сада излагала на више од 120 самостални изложби у БиХ и шире, тренутно ради нову колекцију слика, мозаике и једну скулптуру за бијељински Центар за културу.

Тренутно ради три мозаика за нову чесму која ће бити постављена у дворишту цркве Светог Ђорђа у центру Бијељине. Њен посљедњи завршени мозаик је Свети Пантелејмон којег је радила и поставила на истоимени бијељински храм. Све то, како каже, су поклони, јер остају нашем граду, наџивјеће све нас, уколико, како каже, то не буде рушила људска рука.



Наталија је међу ријетким умјетницима која у региону ради мозаике од ситних комадића мермера, гранита, полудрагог камења, кристала…До сада је урадила доста мозаика који се налазе на вјерским објектима, приватним и угоститељским објектима. „Мозаик је специфичан ликовни израз. Физички је напоран за рад. Користим искључиво камен,мермере,граните…Сваку коцкицу камена клешем  традиционалним алатом, а то су пањ са длијетом и чекић“, изјавила је за „Семберске новине“  Наталија Цимеша, која је таленат наслиједила од покојног оца Милана Цимеше. 
Ова талантована умјетница успјешно наставља каријеру, стварајући циклус за циклусом умјетничких слика.

 „Недавно сам завршила дио циклуса Свети ратници, три композиције из циклуса Бој на Косову“,  каже Цимеша, академска сликарка и магистар умјетности. Према њеним ријечима, тренутно ради и скулптуру на молбу Милијанка Михољчића за салон у бијељинској Галерији. Позив је, како каже, радо прихватила, јер је то изазов. „Инспирација је изговор за нераднике. Нема инспирације. Само рад и дисциплина, у континуитету. Све је повод за рад, слику...“, нагласила је она. Наталија Цимеша прије неколико мјесеци имала је самосталну изложбу слика у бијељинском Центру за културу, на којој су били изложене слике из различитих циклуса, а које до тада нису излагане.  „Ја сам радохоличар. Центар мог умјетничког израза и мишљења је увијек човјек, без обзира који циклус сам сликала“, истакла је Наталија. Њена дјела, којих је до сада урадила више од хиљаду и углавном се ради о већим форматима по чему је ова сликарка позната, налазе се широм БиХ. Има их, осим Европе, чак и у Америци, Канади и Аустралији.


Власници њених дјела су појединци, многобројне галерије и фондације широм свијета, разне вјерске институције и амбасаде широм Европе и свијета. Међу власницима  њених дјела  може да се истакне Ангелина Ђоли  /Ангелина Јолие/, која је прије неколико година,  када је боравила у БиХ, из наше земље за Америку понијела управо слике наше бијељинскеумјетнице. Наталија Цимеша је током 20-годишње каријере добила велики број награда, а учествовала је на бројним хуманитарним изложбама, добротворним аукцијама које су резултирале значајним донацијама  у разним областима.

портал Семберија инфо