МИЛАН СИМЕУНОВИЋ: ПЧЕЛАР МОРА БИТИ СТРПЉИВ, УПОРАН И ИСТРАЈАН У ПОСЛУ :: Semberija INFO ::

 

МИЛАН СИМЕУНОВИЋ: ПЧЕЛАР МОРА БИТИ СТРПЉИВ, УПОРАН И ИСТРАЈАН У ПОСЛУ


Више од тридесет година Милан Симеуновић, директор бијељинског Центра за социјални рад, бави се пчеларством. На свом имању у Којчиновцу код Бијељине Милан има шездесетак пчелињих друштава. У шали каже да ће му бављење пчеларством добро доћи и као увертира за предстојеће пензионерске године. Миланове пчеле у овој сезони произвеле су багремов и липов мед. Ни превише, а ни премало, око 25 килограма по кошници. Милан каже да се у пчеларству све дешава циклично, као и у економији. Има издашних, добрих година, али, има и оних лошијих.

-Вјероватно да и клима утиче на пчеле, несносне врућине, дуг безпашни период. Пчеле морају сачувати саће, а то је тешко. Уколико нема влаге у ваздуху. Тада пчеле постају нервозне и мање су активне. Људи који воле пчеле, морају бити упорни, стрпљиви и истрајни. Само тако могу одржати и сачувати пчелињаке у садашњем времену. Све друго је губљење времена. Људи набаве кошнице, крену да се баве пчеларством и умисле да пуно знају о пчелама. Обично тада направе неке кардиналне грешке. Уколико почетник направи грешку, може му се и опростити. Међутим, уколико  се човјек дужи низ година бави пчеларством, почиње да експериментише и тада упадне у замку. Тако се његово пчелиње друштво  десеткује, што се десило и у протеклој години“, каже Милан Симеуновић, истичући да пчеле у зимском периоду могу страдати из разноразних разлога.

Уколико се добро не распореди саће, односно храна за пчеле унутар кошнице, те уколико се на вријеме не изврши третирање против варое, може доћи до страдања пчела. Симеуновић подсјећа да је у овој години пчеле угрозила и ноземоза, јер је у јануару била изузетно ниска температура, тако да пчеле дуго нису могле да направе тзв. „прочисни“ излет.


-Пчеле нападнуте ноземозом, која изазива пчелињи пролив, често страдају, тако да се легло смањује и оно нема неопходан потенцијал за одржавање унутрашње температуре у леглу. Тако се легла хладе и пчеле додатно страдају. Због тога већ у другој половини августа треба отпочети са прихраном пчела. Већ сам почео прихрањивати пчеле и дајем им по 2,5 децилитара шећерног сирупа, како бих подстакнуо матицу која ће помоћи да се произведе што више младих и здравих пчела које могу ући у зимски период и дочекати прољеће“.

 Милан вели да у ово вријеме не треба пчелама давати веће количине хране, јер се оне исцрпљују, мед заузима рамове и матица нема простора за полагање и развијање легла. Мед на тај начин блокира развој легла. У леглу треба, како каже овај искусни пчелар, произвести пуно младих пчела, како би легло издржало до  фебруара или марта наредне године. 

АРХИВА СЕМБЕРСКИХ НОВИНА