ВЈЕРУЈЕ У СЕБЕ И СВОЈ ТАЛЕНТ :: Semberija INFO ::

 

ВЈЕРУЈЕ У СЕБЕ И СВОЈ ТАЛЕНТ


Бијељинац Владан Чалија, који иза себе има објављену књигу, већ ради и на припреми друге књиге. Упоредо се овај талентовани младић препрема за пријемни испит на Позоришној академији, а уз све то, бави се и израдом дивних аранжмана од сувог цвијећа од чије продаје нешто и заради.

Владан каже да већ три пута није прошао на пријемном испиту на Факултету драмских умјетности у Београду, али да неће одустати. Глума је, каже, његов изазов.
- Конкуренција је веома јака, а примају само 12 особа, по шест мушких и женских особа. Не губим наду, дубоко вјерујем у себе и свој таленат. Бројни познати глумци падали су три пута на пријемном, попут Николе Које, па што не бих и ја“, каже Чалија за „Семберске новине“. 

Уз припреме за пријемни, свакодневно се бави израдом аранжмана од сувог цвијећа и сакупљањем биљака у природи које потом  суши, а по потреби и фарба како би имао неопходни материјал за аранжмане и икебане. До сада је израдио десетине хиљада икебана, које се могу наручити по жељи купаца или купити неке, већ направљене. За аранжамане, којих је у овој години урадио 2.000, користи разне биљке, попут лана, босиљка, хајдучке траве...



Чалија се Бијељинцима већ представио својим првенцем - књигом „У свијету чуда“, у којој објавио личне дневничке записе „будућег извођача глумачких радова“. Ова књига посвећена је Ружици Сокић, Чалијиној најдражој глумици. -Поносан сам на свој првенац. Захваљујем се на помоћи професору др Ненаду Лалићу, који ми је помогао да моја прва књига угледа свјетлост дана. Завршам рад на другој књизи и надам се да ће имати добре критике’’, рекао је Чалија.

Милица Краљ написала је у предговору за Чалијин првенац да је његова књига, између осталог, подсјетник на све Ружичине сапутнике на њеном умјетничком путу и то из Владановог угла, гледано на основу онога што је чуо и што су му рекли, с обзиром да Чалија није лично упознао Ружицу Сокић. Владан је пријатељ са супругом Ружице Сокић, Микијем, који га подржава да упише глуму и ,,повезао’’ га са неким од еминентних професора који су Владану помагали око припрема за пријемни испит. Чалија је исказивао таленат за глуму и у школи, глумио је у школским представама, па и у неким у Бијељини. Након завршетка средње школе у Бијељини похађао је глумачку школу „Дадов“ у Београду, у класи покојног Милорада Мандића Манде, а потом и код чувеног Небојше Глоговца, који је, такође преминуо, али ће заувијек остати један од најбољих глумаца које је Србија икада имала.

Каже Владан Чалија да је имао прилику да упозна бројне познате глумце, а тако су се изродила пријатељства и дружења са Лулом, супругом Бате Живојиновића, најстаријом српском глумицом Бранком Веселиновић, Даром Чаленић, Владом Петрићем, Вецом Веселиновић.

Многи од познатих личности из свијета глуме помагали су му да се повеже са еминентним професорима да би се припремио за пријемни. А, док се бори да ,,улети’’ на Позоришну академију Владан прави арнжмане од сувог свијећа.
-Од продаје икебана дјелимично могу да исфинансирам путовања за Београд, али не могу и часове код познатих професора. Желим да нагласим да су ми све часове за пријемни једне године плаћали филмски редитељ Влада Петрић и глумица Дара Чаленић, на чему сам им веома захвалан“, каже Чалија. 

Припреме је имао и код професора у пензији, који је предавао Драгану Гаги Николићу и Секи Саблић.
-Са њим ме упознао један пензионисани професор који је предавао Ружици Сокић, Бати Живојиновићу, Ради Ђуричић и бројним другим великим глумцима“, рекао је за ,,Семберске новине’’  Чалија и изразио наду да ће му се остварити жеља да упише Позоришну академију и да настави професионално да се бави глумом.

Семберске новине/Семберија ИНФО