ПОРОДИЦА СЈЕРИЋ ИЗ ЉЕЉЕНЧЕ, ЈЕДИНИ ПРОИЗВОЂАЧИ И ПРЕРАЂИВАЧИ БУНДЕВЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОРОДИЦА СЈЕРИЋ ИЗ ЉЕЉЕНЧЕ, ЈЕДИНИ ПРОИЗВОЂАЧИ И ПРЕРАЂИВАЧИ БУНДЕВЕ


Милена и Нико Сјерић из села Љељенча једини су произвођачи и прерађивачи бундеве у Семберији, вјероватно међу малобројнима у Српској и БиХ
 
Већ шест година Сјерићи производе бундеву, те су након ду­го­го­дишњег искуства развили и со­пствени начин производње и прераде, те кажу да су поносни на своје производе. У прошлој години бундеву „голицу“ и мускатну тикву  произвели су на површини од шест хектара. У овој години планирају да засију осам до десет хектара. Бундеву „голицу“ од прошле године користе за производњу сока од бундеве, коју мијешају са мрквом и циметом.

Од бундеве производе и хладно цијеђено уље, богато омега 3 и омега 6 есенцијалним мастним киселинама, а међу, како они кажу, чудесним даровима природе, налази се и путер од бундеве.

Милена каже да приноси бундеве зависе од године до године.

- У прошлој години имали смо 800 килограма до тону сировог сјемена од бундеве „голице“. Та ко­личина се након сушења смањује за половину. Бундева је топлољуби­ва биљка и она воли више сунца. Од ђубрива користи се искључиво стајњак. Пестициди и хербициди се не користе у производњи бундеве. Ово је захтјевна производња, јер подразумијева пуно физичког рада и окопавања. Неопходно је након сваке ки­ше разбијати кору око би­љке. Сјеме се након што је извађено из бундеве у року од шест сати мора убацивати у сушару“.

Милена каже да ће ова мала породична фирма ускоро на тржиште избацити сушено и пржено сјеме бундеве у паковањима од стотину грама и једног килограма.

Она каже да су својевремено по­кушавали производити поврће у пластеницима, али су примијетили да је тржиште већ засићено тим производима.

- Примијетили смо да је бундева изузетно слабо заступљена у исхрани људи. Бундева је изузетно здрава и помаже код бројних обољења. Сок од бундеве има ан­тиоксидативно дејство, помаже у лијечењу простате. Регулише и поспјешује варење хране. Бундева је диуретик, препоручује се и особама са обољењима желуца. Уље од бундеве може се користити у функцији очувања здравља, а ништа за њима не заостаје ни путер од сјеменки бундеве“.
Милена каже да се сјеменке бундеве у медицинске сврхе користе већ хиљадама година, јер су богат извор магнезија, калција, калија, жељеза, цинка и витамина К.

Оно што је најважније у овој причи о производњи бундеве је природан пут и начин обраде земљишта, производње бундеве и њене прераде у производе који се могу сврстати у здраву храну.

Нико Сјерић каже да се бундева, прије него што пусти вријежу, окопава два до три пута. Око њене производње има пуно труда и муке, али све се то на крају исплати, има ли се у виду њено анти – упално, анти – канцерогено и анти – дијабетичко својство. 

АРХИВА СЕМБЕРСКИХ НОВИНА