КОЈЕ МОРЕ БИРАЈУ СЕМБЕРЦИ ОВЕ ГОДИНЕ ЗА ОДМОР? - Бајковите плаже Грчке и Египта најпопуларније су дестинације :: Semberija INFO ::

 

КОЈЕ МОРЕ БИРАЈУ СЕМБЕРЦИ ОВЕ ГОДИНЕ ЗА ОДМОР? - Бајковите плаже Грчке и Египта најпопуларније су дестинације


Јули и август мјесеци су када већина грађана одлази на годишњи одмор. За разлику од досадашње праксе, многи Бијељинци и ове године љетовање су резервисали мјесецима раније, па су поједине агенције велики дио својих аранжмана већ распродале. Бијељинске туристичке агенције спремиле су понуде за свачији џеп, од најјефтинијих апартмана на обали  Јадранског мора, до луксузних хотела у Дубаију. 
 
Посјетили смо бијељинске туристичке агенције и разговарали о омиљеним дестинацијама наших суграђана.
Кажу, Семберци  се и  овог љета купају на најближем нам мору, Јадранском, и то највише на његовом црногорском дијелу, док један број иде на једину бх. морску дестинацију Неум, а знатно мање (због несразмјера цијене и понуде) на хрватски дио Јадрана.



Ипак, Грчка је и даље најпопуларнија дестинација за љетњи одмор и готово да не постоји Бијељинац који барем једном у животу није љетовао у Грчкој. Наши суграђани бирају Грчку, јер им је, прије свега, веома близу. Док се неки одлучују да крену пут Грчке сопственим превозом и сами себи диктирају темпо пута, велики дио грађана одлучује се и за пакет аранжмане које нуде туристичке агенције, а који укључују аутобуски или авио превоз.
 
-Грчка је и даље једна од најпопуларнијих дестинација, како за наше суграђане и остале становнике Балкана, тако и оне који су спремни да прелете континенте и океане да би се купали у тиркизном мору и уживали у јединственом шарму који ова земља посједује. Пуно је и путника који желе поново да оду на ову дестинацију, јер  грчка острва, због њихове разноврсности, не могу да се обиђу током једног љетовања, па се туристи радо враћају на мјеста која су посјетили’’, кажу у Туристичкој агенцији ,,Семберија Транспорт“, додавши да деценијама уназад Бијељинци најрадије љетују на Халкидикију, што због мноштва избора по питању смјештаја, што због лакоће стизања до његова три прстена.

Ипак, како кажу, посљедњих неколико година, изузетну популарност почела су да стичу јонска и егејска острва, а при врху листе налазе се Крф, Закинтос, Крит и Родос. 

Међу најатрактивнијим дестинацијама и ове је године Турска ривијера са Анталијом на челу, а популарне су још Шпанија и Сицилија, те занимљива крстарења Медитераном.

-Турци су поставили веома висок критериј када је ријеч о туризму, а земља је то гдје ће вас угостити са посебном пажњом. То је земља луксузних хотела, најбољих домаћина, одличне хране и прелијепог мора. Иначе, медитерански дио Турске је дио планете којем ћете се, кад га једном упознате, засигурно опет враћати’’, тврде туристички радници.
У агенцијама смо добили информације да љето 2019. године обиљежава повећана потражња за нешто егзотичнијим љетовалиштима, поготово за Египтом и бисером његове обале Хургадом. 


 
Зашто баш Египат?

Ова земља сјеверне Африке, чије обале запљускују Средоземно и Црвено море, има све предиспозиције за савршено љетовање. Египат је колијевка једне од најстаријих цивилизација са историјом дугом преко пет миленијума. Чувене пирамиде у Гизи, које су једно од седам свјетских чуда, бројни храмови на обалама Нила, модерна љетовалишта, дуге пјешчане плаже, изузетно повољна клима, кристално чисто, топло море са медитеранском флором и фауном употпуњују бајковите пејзаже.

-Хургада је бисер египатске обале, а налази се на Црвеном мору ког су посјетиоци назвали ,,Море са седам боја“. Старо градско језгро Хургаде одише оријенталном културом, док модерни хотелски комплекси дуж обале свједоче убрзаном туристичком развоју. За оне који воле роњење, Хургада је прави рај, јер богати подводни свијет нигдје није толико очаравајући као у Црвеном мору. Овај град нуди и добру забаву на плажи, сафари, екстремне водене спортове, богат ноћни живот... све што пожелите!’’, истичу у Туристичкој агенцији ,,Happy travel“. 
 
Најдража Грчка

Омиљена дестинација наших суграђана је Грчка. Осим близине, оно чиме Грчка, такође, плијени јесу и мјеста од изузетног историјског значаја.
 -Посјета овој земљи враћа нас у доба старе цивилизације и њених тековина које су данас доступне у виду разних археолошких налазишта, музеја и осталих знаменитих локалитета који употпуњују љетњи одмор. Међу острвима који обилују историјски значајним локалитетима предњаче Крф и Родос. Крф, познат по свом Музеју археологије и остацима Византијске цивилизације, а Родос, чији Стари Град и средњовiјековне зидине никога не остављају равнодушним. Затим, оно што наше суграђане посебно привлачи јесте грчка кухиња. Позната по мјешавини укуса, али и маслинама, меду, фета сиру, гиросу и морским плодовима, сувлакију... традиционална грчка јела права су посластица за гурмане’’, појашњавају у Туристичкој агенцији ,,Семберија транспорт’’, наглашавајући да Грчка посједује довољно избора да задовољи свачији укус и управо зато и даље остаје најдража дестинација многим туристима.