СОПРАН ЛИДИЈА ЈЕЛИСИЋ - СИМЕУНОВИЋ, ЈЕДИНА ОПЕРСКА ПЈЕВАЧИЦА У СЕМБЕРИЈИ: ЖЕЉА СУ МИ МИЛАНСКА СКАЛА И МЕТРОПОЛИТЕН :: Semberija INFO ::

 

СОПРАН ЛИДИЈА ЈЕЛИСИЋ - СИМЕУНОВИЋ, ЈЕДИНА ОПЕРСКА ПЈЕВАЧИЦА У СЕМБЕРИЈИ: ЖЕЉА СУ МИ МИЛАНСКА СКАЛА И МЕТРОПОЛИТЕН


Лидија Јелисић - Симеуновић једина је оперска пјевачица у Бијељини, а са 29 година имала је велики број наступа, од којих је први био, са њених свега 11 година, у родном граду.

-Када сам имала десет година, мој таленат открила је наставница музичког образовања Силва Попић, у ОШ ,,Петар Кочић’’ у Бродцу, коју сам похађала. Од тада, музика постаје мој живот и моја љубав’’, изјавила је за „Семберске новине“ сопран Лидија Јелисић -  Симеуновић.

Како каже, њен први јавни наступ био је када је имала 11 година на Фестивалу ,,Дјеца пјевају Семберији’’ у Бијељини, док са  14 година постаје члан Српског црквеног пјевачког друштва ,,Србадија’’, чији је активни члан била 10 година.

-Онда сам кренула са часовима пјевања код професорице Верице Пејић, тренутно солисте Народног позоришта у Новом Саду’’, присјећа се Лидија.



Са 15 година, каже, уписала је Средњу музичку школу ,,Стеван Стојановић Мокрањац’’ у Бијељини, коју је успјешно завршила. Потом су услиједили студенстки дани, у периоду од 2009. до 2013. године на Академији музичких умјетности Слобомир П универзитета, смјер соло пјевање у класи професора Оливера Његе, познатог српског баритона.

-На моју велику радост, 2013. године постајем дипломирани музички умјетник - соло пјевач, након чега су услиједили бројни солистички наступи како у Србији и БиХ, тако и у иностранству’’.

Један од најдражих наступа Лидији је наступ у Минхену гдје је пјевала њемачку химну, чији је пренос био на државној телевизији. У периоду од  2014. до 2016. радила је као асистент вокалне технике на Академији музичких умјетности на Слобомиру.  Међу дражим наступима су јој 2017. године на Интернационалном такмичењу оперских пјевача ,,Neue Stimmen’’ у Бечу и 2018. године на Интернационалном такмичењу оперских пјевача ,,Габриела Бенацкова’’ у Чешкој.

-За сада сам једина оперска пјевачица у Бијељини и једина, која је представљала БиХ на овим такмичењима у иностранству’’, истиче поносно.

Што се тиче узора, то је за Лидију њен професор пјевања Оливер Њего без којег, како каже, не би била то што јесте.
 -Са њим и дан - данас сарађујем што се тиче технике пјевања, јер је за пјевање неопходан свакодневно вјежбање’’, наглашава Лидија.

Каже да од домаћих оперских пјевача нарочито поштује и цијени рад  мецосопрана Јадранку Јовановић, са којом је, како каже, многи пореде.
-Јадранка  Јовановић, осим што изврсно пјева, је препуна харизме коју посједује ријетко који пјевач, а то се мени посебно допада’’, истиче Лидија Јелисић - Симеуновић.

Од свјетских оперских пјевачица угледа се на руског сопрана Ану Нетребко, која ужива свјетску славу, а чији су глас и таленат, како каже,  непревазиђени.
-Жеља ми је да запјевам у некој од свјетски познатих оперских кућа, као што је Метрополитен опера у Њу Јорку или Миланској  скали’’, каже Лидија, додајући да планира да заврши Оперски студио у Српском народном позоришту у Београду.

Тренутно сарађује са њемачком Агенцијом за оперске пјеваце ,,Кünstleragentur Sandra Milakov’’ од којих добија понуде за бројне аудиције, наступе и masster class-ове по иностранству. Посљедњи наступ Лидија је имала 24. јула, у свом родном граду, заједно са Душаном Секулићем, учествујући у пројекту под називом ,,Упознај музику’’ на којем је публика могла да ужива у изведбама шпанске музике. Лидија изражава наду да ће да настави успјешну сарадњу са Секулићем и ван овог пројекта.



На крају наглашава да јој много значи подршка супруга Славише Симеуновића, који је професионални боксер.
-Подршка супруга ми је веома битна. Имати партнера који је у тоталној супротности што се професије тиче и  који апсолутно нема везе са музиком, а у исто вријеме вас разумије и подржава, огромна је срећа’’, додала је Лидија, која има сина и очекује друго дијете.

Семберске новине/ Семберија ИНФО/ З. Кусмук