У ДЕБИТАНТСКОЈ СЕЗОНИ ОСВОЈИЛА ТИТУЛУ ШАМПИОНА СРБИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

У ДЕБИТАНТСКОЈ СЕЗОНИ ОСВОЈИЛА ТИТУЛУ ШАМПИОНА СРБИЈЕ


Често смо свједоци разних предрасуда о женама као возачима, а неке од њих су да не знају возити, не могу да паркирају возило и слично. Међутим, нико не би требало да мисли да пол може да утиче на возачко умијеће и спретност. Маја Бабић, двадесетрогодишња дјевојка из Сребреника, по струци медицински техничар, једна је од дама које су се пронашле у аутоспорту. Наиме, ова дјевојка, иако се тек четири мјесеца бави овим спортом, до сада има шест одвозаних трка и пет узастопних пехара у дебитантској сезони. Бабићева је на почетку разговора за „Семберија инфо“ казала да од малих ногу показује љубав према аутомобилима и моторима.


 
-Одмалена су ме привлачили мотори. Први скутер сам добила и научила возити са 10 година, тако да сам се прво видјела у мотоспорту. Али, то код нас није баш уобичајен спорт, па сам се окренула другим спортовима као што су кошарка и фудбал које сам активно тренирала и играла прилично дуго. Искрено, никад нисам мислила да ћу се бавити аутоспортом, посебно овдје на Балкану, све ми се чинило далеко и недостижно“, била је искрена Маја Бабић.
 
Истакла је да вози за ,,Жиг Тим’’ из Дворова, те да се сасвим случајно прикључила тиму, када ју је контактирао, сада већ колега из тима.


 
-Све се десило сасвим случајно у мају ове године. Члан сам ИПА-е (Интернационалне полицијске асоцијације) округ Бијељина. На дружењу у Бијељини сваке године организују аутослалом, аматерски, да се колеге забаве и друже. Тако да, и ја одвозим тај аутослалом чисто да испоштујем директора, да нас буде више у конкуренцији жена. Однесем три прва мјеста у три класе и ту почиње интересовање клубова из Бијељине за мене, као возача. Колега из ,,Жиг Тим’’-а ме контактирао у јуну, а већ у јулу сам возила своју прву трку за тим“, истакла је Бабићева.
 
Такође, казала је да је дисциплина у којој се такмичи аутослалом, те да је сезона такмичења за ову годину готова, а да сљедећа почиње у мају идуће године.


 
-Нажалост, ове године у Босни и Херцеговини није било шампионата, па смо возили Национални шампионат Србије, гдје сам имала и највећи успјех. Освојила сам титулу шампиона у конкуренцији дама с освојених пет узастопних пехара у дебитантској сезони. Такође, на задњој трци на Ушћу, заузела сам прво мјесто у конкуренцији јуниора“, поносно је истакла своје успјехе ова млада спортискиња.
 
На питање, како је бити жена у „мушком“ спорту и како је прихваћена међу возачима мушкарцима, Маја је одговорила је да за њу не постоје мушки и женски спортови.


 
-Бавила сам се фудбалом и кошарком, тако да ми није стран појам како је бити жена у ,,мушком” спорту. Морам признати да је бити успјешна жена у аутоспорту одлично. Колеге су ме супер прихватиле, сви су пријатни, јер, ипак, немају често жену за конкуренцију у овом спорту“, кроз осмијех је одговорила Маја и додала да воли адреналин, те да када се такмичи и када је за воланом осјећај одличан и неописив.
 
-Поприлично сам „флегма“ на тркама и немам трему када сједнем за волан. Када се упали семафор и почне одбројавати секунде до старта, тада све око мене нестане. Остајемо само стаза и ја, а у реалност се враћам, тек, кад пређем линију циља. За сада није било никаквих проблема као што су излијетања са стазе и слично. Надам се да ће тако и остати. А, када сам у регуларној вожњи поштујем прописе и возим сходно закону. Улица није стаза. Кад ме повуче жеља да стиснем папучицу гаса, одем на мјесто предвиђено за то, на стазу. Тамо нећу угрозити ни своју, а ни сигурност других, то је најбитније“, казала је Маја Бабић.


 
Ову сезону такмичила се возећи аутомобил Рено клио 1.6 16в, те је додала да за сљедећу сезону припремају нови аутомобил.
 
-Један од мојих планова је да „спакујемо“ и тестирамо нови аутомобил до почетка нове сезоне, да би све то било било озбиљније, с обзиром да је ово била моја дебитантска сезона“, казала је Маја и додала да јој је жеља да вози сезону за Шампионат БиХ.


 
-Жеља ми је да одвозим сезону за Шампионат БиХ и стекнем још искуства. И, наравно, да се пребацим у озбиљнију дисциплину, а то су брдске трке.“, искрена је била ова дјевојка и нагласила ,,да када нешто заволите, нађе се времена за све’’.
 
-Иако сам прилично млад возач, имам много искуства и велики број пређених километара. Овом приликом, поручила бих свим младим и будућим возачима да улица није стаза. Немојте угрожавати свој и живот недужних особа да би сте ,,испали опак возач’’. Постоји осигурано мјесто предвиђено за ,,жестоку вожњу“, поручила је на крају разговора за портал „Сембероја инфо“ Маја Бабић из ,,Жиг Тим’’-а Дворови.
 
(Семберија инфо)