ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ „МАЛИ ПРИНЦ“ УГЉЕВИК МЈЕСТО ИГРЕ И УЧЕЊА :: Semberija INFO ::

 

ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ „МАЛИ ПРИНЦ“ УГЉЕВИК МЈЕСТО ИГРЕ И УЧЕЊА


Предшколско васпитање и образовање је од суштинске важности за будућност сваке заједнице. Због тога се у уређеним друштвима овом сегменту друштвеног рада посвећује велика пажња.



У Угљевику ову племениту мисију, поред ЈУ Дјечији вртић „Душко Радовић“ већ пету годину врши и „Мали принц“, једина приватна предшколска установа на подручју општине. Алфа и омега ове установе је Данијела Нинић, дипломирани васпитач која, како сама каже, има животну привилегију да ради оно што воли.


 
-Када сам се упустила у процес оснивања предшколске установе, циљ ми је био да направим амбијент у којем ће дјеца моћи проводити најбоље вријеме изван породице, учити најкорисније ствари и развијати своју креативност на најбољи начин. Наш рад у овом вртићу има два циља. Један је да нашу дјецу научимо како да буду што бољи људи, да се понашају културно, да усвоје исправне ставове према животу, породици, образовању, итд. Други циљ је да их што боље спремимо за полазак у школу“, истакла је Данијела Нинић за „Семберија инфо“.


 
Основа васпитно-образовног рада у њеном вртићу чини Montessori педагогија која као основу има правило „Помози ми да то учиним сам“. У овако постављеном односу према најмлађима од одгајатеља се тражи да дјецу усмјерава према самосталном рјешавању постављених задатака. Зато се малишани из Малог принца често играју са пластелином, тијестом, напољу у пијеску и на бројне друге креативне начине полако усвајају знања о свијету који их окружује.



-У оквиру Дјечије недјеље организујемо догађај „Зимница за све“ у којем дјеца и њихови родитељи донесу једну теглу зимнице или неке друге прехрамбене производе које потом наша дјечица поклањају старим особама које живе саме. Трудимо се да на овај начин социјализујемо дјецу, да не брину само о другу или другарици из клупе него да, у складу са својим узрастом постану свјесни да живе у друштву у којем треба гајити емпатију и према осталим члановима наше заједнице. Такође, уочи новогодишњих и божићних празника организујемо манифестацију „Један слаткиш за једну честитку за један осмјех“. О чему се ту ради? Честитке које израђују дјеца наши суграђани могу „купити“ за један слаткиш а ми послије од прикупљених слаткиша правимо пакетиће које предајемо у Центар за социјални рад у Угљевику. Путем Центра наши поклон-пакетићи стижу до дјеце које живе у оскуднијим материјалним условима. Ово су само два начина путем којих се трудимо социјализовати дјецу од њихових најранијих дана, да имају осјећај за друге чланове друштва“, рекла је Данијела Нинић за портал „Семберија инфо“.


 
Економска цијена боравка у приватним предшколским установама износи око 500 конвертибилних марака. С обзиром на општи животни стандард нереално је очекивати да већина родитеља може поднијети толики финансијски терет. Стога, како истиче Нинићева, труде се да смање што више трошкова а да истовремено не трпи испуњавање главних циљева њиховог педагошког рада.



-Дјеца не смију да трпе због оваквог стања. Када све саберемо и одузмемо, највеће уштеде ја правим на себи тако што највећи број обавеза преузимам на себе. Захтјевно јесте, буде и тешко, али ништа што крајњи резултат–а то су наша насмијана, лијепа и културна дјечица–не може да оправда. Још једном ћу поновити, ја се заиста осјећам срећном и привилегованом што радим посао који јако волим“, закључила је Данијела Нинић представљање свог васпитно-образовног рада и ПУ ,,Мали принц’’.
 
„Мали принц“ расте

Након скоро пет година успјешног рада у Угљевику, Предшколска установа „Мали принц“ је проширила своје капацитете. Уназад неколико мјесеци у Бијељини су отворили нову организациону јединицу под називом „Сунце“.


 
-Одлучили смо се на овај корак, јер у Бијељини, и поред великог броја предшколских установа и даље постоји потреба за новим предшколским капацитетима. Са друге стране, повратне информације које свих ових година добијамо од родитеља наших полазника говоре нам да смо на правом путу васпитања и образовања наше дјеце. Ту услугу од љетос пружамо и у Бијељини“, изјавила је за портал ,,Семберија инфо’’ Данијела Нинић.
 
(Семберија инфо)