ГОРАН САРИЋ, ДО САДА ИЗРАДИО НЕКОЛИКО ХИЉАДА ЗИДНИХ САТОВА :: Semberija INFO ::

 

ГОРАН САРИЋ, ДО САДА ИЗРАДИО НЕКОЛИКО ХИЉАДА ЗИДНИХ САТОВА


Горан Сарић (51), рођени Тузлак, више од четврт вијека становник Бијељине, може се похвалити необичним талентом, израдом зидних сатова у гипсу које најчешће украшава  ликовима светитеља, али и другим препознатљивим мотивима из нашег окружења. Горан је до сада израдио неколико хиљада зидних сатова, а његови сатови стигли су и до европских земаља.
 
Горан је, иначе, по занимању кувар, а своју кулинарску каријеру почињао је у Институту „Симо Милошевић“ у Игалу. Прије рата је радио и у Титовим рудницима „Крека“ у Тузли.
 
„Уочи рата отворио сам палачинкарницу у Тузли и међу првим угоститељима сам у Тузли који су прије скоро тридесетак година организовали кућну доставу за поручене палачинке, торте и колаче. Од тог посла није било пуно користи, јер је рат пореметио многе планове и послове. Израдом зидних сатова, али и реплика у гипсу необичних тврђава, кула и богомоља бавим се већ двадесетак година. Рад са гипсом и израда замишљеног предмета једноставно ме смирује и опушта. Урадио сам реплике три тврђаве, оне у Сребренику, тврђаве Острожац код Бихаћа, али и оне у Добоју. Радио сам и реплику цркве Светог Јакова у Међугорју, као и један уникатни сат за Међугорје“.
 
Горан каже да је гипс захвалан материјал за израду бројних предмета. Најтеже је направити први отисак и калуп за одређени предмет. Касније иде све пуно лакше, а необичне зидне сатове продаје по цијени од 10 до  20 КМ, зависно од величине и утрошеног материјала.

Семберија инфо