СТЕВО ГОВЕДАРЕВИЋ ИЗ СРЕДЊЕ ЧАЂАВИЦЕ, СЕДАМ ГОДИНА СУДИО МЕЂУНАРОДНЕ УТАКМИЦЕ У ЕВРОПСКОМ ФУДБАЛУ :: Semberija INFO ::

 

СТЕВО ГОВЕДАРЕВИЋ ИЗ СРЕДЊЕ ЧАЂАВИЦЕ, СЕДАМ ГОДИНА СУДИО МЕЂУНАРОДНЕ УТАКМИЦЕ У ЕВРОПСКОМ ФУДБАЛУ


Стево Говедаревић(59) из Средње Чађавице код Бијељине, тренутно становник Љубљане, седам година је судио међународне фудбалске утакмице, од 1998., па све до 2004. године, као помоћни судија ФИФА, на великим спортским аренама широм Европе.

Стево је пуних једанаест година судио и Прву словеначку фудбалску лигу, тако да укупно има око двадесет година фудбалског судијског стажа.
 
„ У 2004. години сам завршио са суђењем, јер је лимит 45 година, колико је одредила УЕФА,  након чега сам морао окончати суђење на међународним фудбалским утакмицама. Још увијек сам активан у фидбалу, јер сам вођа струке у Љубљанској фудбалској организацији, а радим и као контролор у Првој словенској фудбалској лиги. Са подручја БиХ и бивше Југославије, Зоран Новарлић,поријеклом из Прњавора, село Илова, такође је судио међународне фудбалске утакмице као помоћни судија. Он живи у Марибору. Вјероватно сам први међународни фудбалски судија са подручја Семберије. Кад сам почињао судити међународне утакмице, осјећао сам да смо ми, фудбалске судије, пионири на међународној фудбалској сцени, јер је то период након осамостаљења Словеније и завршетка несретних ратних сукоба на овим просторима. Судио сам тада, сјећам се, у Словеначкој првој лиги утакмицу Марибор  - Мура, пред 6.000 гледалаца. На међународну сцену, као судије, изашли смо у оквиру Интертото купа. Словенија сада већ има тројицу судија који суде Лигу шампиона. Највише ми је у сјећању остало суђење са утакмице на којој је играо Роналдињо. Тада је он наступао за Пари Сен Жермен. Судио сам и на утакмици на којој је наступао Стоичков, тада проглашен за најбољег играча ФИФЕ, он и Роналдиљо, али сам као помоћни судија судио и у утакмици у којој је наступала репрезентација Шпаније, као тадашњи свјетски првак. Судио сам и на утакмици у којој је наступала репрезентација Грчке, која ће након тога постати европски првак“.
 
Стево каже да су му остала лијепа сјећања из тог периода, јер је имао прилику да посјети Баку, Азербејџан, гдје је судио једну утакмицу, Јереван у Арменији, а судио је и на утакмици Локомотиве у Москви, Пари Сен Жермена у Паризу, Копенхагена који је ових дана играо против  Црвене звезде.
 
„Судио сам и на утакмици Ајакса. Упознао сам Бијељинца Златана Ибрахимовића који је тада играо за Ајакс. Носио сам знак ФИФА, али су утакмице игране под окриљем УЕФА. Правила фудбалске игре су јединствена за цијели свијет. Ту никакве разлике нема. Нова правила се испробавају у националним лигама. Ипак, ФИФА и УЕФА посебно воде своја такмичења и имају своје контролоре. Што се тиче суђења, боље плаћа УЕФА. Ипак, задовољан сам и финансијском надокнадом коју сам примао од ФиФА. Сада су у фудбалу увели у ВАР систем за спорне ситуације. Ипак, то је само помоћ судијама, као асистенција. Прихватам те новотарије, али, увијек је задња одлука судије на терену“, каже Стево Говедаревић, фудбалски зналац и стручњак у области суђења, истичући да ће фудбал још дуго бити за све нас најважнија споредна стварна свијету.

Семберија инфо