Почела берба шљиве у воћњацима Милорада Марковића у Љељенчи: Чувена ‘‘Чачанка родна’’ и ове године није подбацила :: Semberija INFO ::

 

Почела берба шљиве у воћњацима Милорада Марковића у Љељенчи: Чувена ‘‘Чачанка родна’’ и ове године није подбацила



Шљива је ове године лошије родила него у прошлој години, што је евидентно и по цијени конзумне шљиве на бијељинској Зеленој пијаци, гдје тренутно кошта двије КМ по килограму. У подмајевичким селима биљежи се лошији род шљиве, али, све опет зависи од села до села. Негдје су воћњаци били више изложени мразевима, а негдје су имали природну заштиту у склопу шумских појасева.



У воћњацима Милорада Марковића у Љељенчи, власника Еколошко - рекреативног излетишта, шљива је ове године изузетно добро родила. У једном воћњаку затекосмо групу берача из Доње Трнове.

Мирко Ђокић из Доње Трнове каже да је ,,чачанка родна” у Марковићевом воћњаку изузетно добро родила, те да је у питању квалитетна шљива која није пуно третирана заштитним средствима.



- Живим у Доњој Трнови и ове године шљива је у мом крају слабо родила.  Има пуно воћњака у подмајевичком крају, али је подбацио род шљиве. Договорио сам с власником воћњака да ми беремо шљиву по 30 пфенига по килограму за своје потребе и да њему наберемо одређену количину шљиве за његове потребе.  Шљива тек дозријева и постепено је треба подбирати за ракију. На Кванташкој пијаци шљива тренутно кошта од једне КМ до 1,20 КМ по килограму. Прекупци све продају по дупло већој цијени. У прошлој години имао сам добар род трешње и продавао сам по три до 3,50 КМ по килограму. Прекупци је одмах продају по пет или шест КМ по килограму. Као да немају душу. Треба мало погледати и оне сиромашне, људе слабијег имовног стања, који морају од нечега живјети. Велики број људи тешко саставља крај с крајем, с платом од седамсто до 800 КМ”, каже Мирко Ђокић, истичући и то да добар берач у воћњаку данас може зарадити дневницу од 80 КМ. 

Ради се од седам сати ујутро до 17 поподне или од осам сати па до осамнаест сати поподне. Сваки посао је, каже Мирко, тежак и специфичан на свој начин, али, ко жели да ради, увијек може зарадити довољно за основне животне потребе.     


Семберске новине - Семберија инфо - Љ.Љубојевић