Савремена рјешења за наводњавање :: Semberija INFO ::

 

Савремена рјешења за наводњавање


Током три сајамска дана посјетиоци 21. Међународног сајма пољопривреде, лова и риболова „Интерагро 2023“ имали су прилику увјерити се у бројне техничке иновације, прилагођене и примијењене намјенски за сектор аграра.
 
У разговору са излагачима сазнали смо да је тржиште Републике Српске, али и цијеле БиХ препознало вриједност нових техничко-технолошких рјешења у пољопривредној производњи, што се манифестује и појачаном тражњом за тим рјешењима.
 
Другог дана сајма одржано је стручно предавање на тему: „Комплетна рјешења за наводњавање у пољопривреди“, које је одржао инжењер пољопривреде Ивица Александров. Он је на сајму учествовао и као представник аустријске компаније „Pipelife“ која се бави производњом и постављањем система за наводњавање.


 
-Системи за наводњавање добијају свe више на значају, а као резултат климатских промјена, недостатка радне снаге, те повећања продуктивности пољопривредне производње. Наша компанија реализује пројекте по систему „кључ у руке“. Најприје анализирамо земљиште, те у складу са пољопривредном културом, која се планира узгајати, израђујемо пројекат система за наводњавање. Желим нагласити да није сваки начин заливања одговарајући за сваку биљку, тако да имамо строго индивидуализован приступ сваком нашем пројекту. Изграђујемо системе као мануелне, полуаутоматске и аутоматске - којима се управља путем апликације на телефону. Наши пољопривредници, углавном, бирају јефтинија рјешења, али ми конструишемо сваки систем на начин да га накнадно можемо потпуно аутоматизовати. У Бијељини смо присутни од прошле године преко нашег заступника из Велике Обарске и до сада смо инсталисали неколико система за наводњавање. Нисмо најјефтинији, то и није наша намјера, али зато имамо гарантован квалитет планирања и изградње сваког система за наводњавање“, изавио је Александров за „Семберија инфо“, додајући да ће у наредних неколико година ова компанија семберским пољопривредницима учинити доступним још нека савремена техничка рјешења за наводњавање.
 
Своје производе представила је и компанија ,,Alu Markom com’’ из Новог Сада, а акценат је био на соларној приколици за наводњавање. Наиме, млада екипа, са адресом у Госпођинцима, дошла је на идеју, осмислила и произвела мобилни систем који производи енергију за покретање пумпи за наводњавање пољопривредног земљишта.


 
-Овај модел приколице, који смо изложили у Бијељини, може да покреће мотор снаге 15 кW, а у процесу је конструисање система који ће моћи покретати и пумпе од 22 кW. Задовољни смо како су наши људи у Војводини реаговали на овај производ. Наше приколице се лако пребацују са парцеле на парцелу и једини трошак је трошак њиховог превоза. Када се сезона заливања заврши, приколице се могу користити за загријавање стакленика или друге намјене, наравно, у зависности од количине сунца. Будућност је већ стигла. Људи у Србији, а, ево, видим и у БиХ постају свјесни значаја модерних, нових рјешења у аграру. Још да се тај њихов елан више помогне из домаћих и ЕУ фондова, мислим да би све ишло пуно брже“, рекао је за портал „Семберија инфо“ Марко Марковић.
 
 

Кукуруз под системом „кап по кап“
 

У току задње двије године у Србији су вршени огледи када је у питању производња кукуруза у условима примјењеног система наводњавања „кап по кап“ гдје су резултати били одлични. Наиме, средњи принос по хектару је износио око 13 тона, док је на парцелама које нису наводњаване принос био максимално до шест тона.


Семберија инфо