Позитивна прича младог брачног пара Балабан из Бијељине: Први на овим просторима произвели крафт пиво екстра квалитета :: Semberija INFO ::

 

Позитивна прича младог брачног пара Балабан из Бијељине: Први на овим просторима произвели крафт пиво екстра квалитета


Млади брачни пар, Жељка (28) и њен супруг Вања Балабан (28) из Бијељине, недавно су покренули производњу крафт пива и прераду воћа у квалитетне џемове и мармеладе, успјешно комбинујући традиционалне рецепте наших бака и модерна технолошка искуства. Иако је све још напочетку, дјелује као озбиљна и занимљива пословна прича.



Вања Балабан је технолог по струци, мастер прехрамбеног инжењерства, док је његова супруга Жељка васпитачица у дјечијем вртићу.



„Што се тиче крафт пива, производе га занатске пиваре и кућна радиност од искључиво природних састојака, без вјештачких додатака и конзерванса, без филтрирања и пастеризације. Код нас, у БиХ, сировина за производњу крафт пива, све до прије неколико година, уопште није било. Постепено се и ми укључујемо у те европске и свјетске трендове.  Већ у двије продавнице у Бијељини могу се набавити неопходне сировине за крафт пиво, иако потрошачи нису у значајнијој мјери едуковани и припремљени за те новотарије.



Навикли су на класичне врсте пива. Сви ће вам набрајати пива која пију, а све је то једна врста пива које је „са лагера“. Потпуно друга грана производње су крафт пива и ејлови, комбинације крафт пива. У питању су мале серије пива које укључују сировине као што су: јечам, пшеница, хмељ, вода, љековито или ароматично биље, воће. Инсистира се на квалитету. Траже се нови окуси, испробава се, експериментише. Четири врсте хмеља су минимум за производњу доброг крафт пива“, каже за портал ,,Семберија Инфо’’ Вања Балабан, показујући да се већ добро разумије у избалансираност окуса, пуноћу и квалитет пива.



Овај млади брачни пар има велике планове. Ипак, важећи правилници о производњи пива и неопходност већих улагања у опрему за сада их спречавају да реализују своје идеје.

Жељка радије прича о производњи џемова од јагоде, малине, шљиве, шипка, кајсије. Каже да за сада производе ограничене количине, пратећи жеље купаца.

„Све радимо по традиционалним домаћим рецептурама, без конзерванса. У производу је само воће и шећер. Вања је, као технолог, искомбиновао индустријске методе прераде воћа са традиционалним начином припреме џемова и мармелада. Ја му само помажем у свему томе. Све ово што сада радимо усклађено је са „хербалифе“, здравим начином исхране. Наша је жеља да проширујемо производњу из године у годину и да створимо свој препознатљив бренд“, каже за ,,Семберија Инфо’’  Жељка Балабан.

За неку озбиљнију пословну причу, кажу Жељка и њен супруг Вања, недостаје им и подршка коју могу пружити разни европски фондови и домаће институције, од едукације, набавке опреме, обезбјеђења сировине, па до пласмана готових производа.

Семберија инфо: Љ. Љубојевић