ДИРЕКТОР ДОМА ЗДРАВЉА, ПРИМAРИЈУС ДР ДУШКО МИЛОВАНОВИЋ: ПРЕВЕНЦИЈА ЗДРАВЉА ЈЕ ИЗУЗЕТНО ВАЖНА :: Semberija INFO ::

 

ДИРЕКТОР ДОМА ЗДРАВЉА, ПРИМAРИЈУС ДР ДУШКО МИЛОВАНОВИЋ: ПРЕВЕНЦИЈА ЗДРАВЉА ЈЕ ИЗУЗЕТНО ВАЖНА


Јавна здравствена установа Дом здравља, биљежи веома успјешну 2019. годину. Све планиране активности успјешно су реализовали, финансијски су стабилни, обновили су опрему за Службу радиолошке и ултразвучне дијагностике, успоставили рад Централне стерилизације, обновили возни парк Службе хитне медицинске помоћи и реализовали још бројне друге пројекте у оквиру примарне здравствене заштите, каже за портал Семберија инфо директор дома здравља, примaријус др Душко Миловановић.
 
Иза Вас је успјешна пословна година. Шта бисте издвојили као најзначајније у раду Дома здравља?
-Одговорили смо, прије свега, захтјевима и потребама корисника наших услуга и то је оно на што смо поносни и на чему континуирано радимо. Здравље наших суграђана нам је на првом мјесту и сви смо посвећени пружању што квалитетније медицинске услуге. Да бисмо у томе успјели, потребно је улагање у медицинску опрему, едукацију медицинског кадра, да све просторије објекта Дома здравља буду што приступачније нашим грађанима, једноставно, водимо рачуна да се поштују стандарди у примарној здравственој заштити.
 
Који пројекти су реализовани током протекле пословне године?
-Дом здравља је реализовао бројне пројекте које смо и планирали, а првенствено мислим на висок ниво пружања услуга нашим корисницима. Обновили смо опрему за Службу радиолошке и ултразвучне дијагностике, успоставили рад Централне стерилизације, обновили возни парк Службе хитне помоћи куповином два санитетска возила, изградили смо противпожарне степенице које нису до сада постојале и реализовали бројне друге активности које смо планирали за квалтетан рад ове здравствене установе.
 
Дом здравља важи за водећу здравствену установу примарне здравствене заштите.
-Запослени у Дому здравља, на челу са менаџментом, посвећени су свом послу, односно корисницима наших услуга, а да је то чињеница, што потврђују и анкете Фонда здравственог осигурања, према којима је пружање услуга оцијењено одлично. То нас радује и обавезује за даље, јер наш циљ и јесте да останемо водећа здравствена установа примарног нивоа здравствене заштите, препознатљива у погледу пружања поуздане, свеобухватне и квалитетне здравствене. Први смо сертификовани Дом здравља, а са најбољом оцјеном смо и ресертификовани.
 
Какви су планови за текућу пословну годину?
-Оно што је било неопходно урадити у објекту Дома здравља је изградња лифта. С обзиром да смо свјесни чињенице да ће лифт олакшати приступ теже покретним лицима службама које се налазе на првом и другом спрату наше установе, интензивносмо радили на обезбјеђивању средстава да и овај пројекат започнемо, а очекујемо да ће лифт бити у функцији у наредних два мјесеца. Изградња лифта, свакако, је тренутно најзначајнији пројекат, а пред нама остају и текуће обавезе које се односе у унапређење рада свих служби Дома здравља.
 
Каква је сарадња са ресорним министарством, Фондом и локалном заједницом?
-Више пута сам истицао да са Министарством здравља и социјалне заштите, Фондом здравственог осигурања, Градском управом  и пословним партнерима имамо добру сарадњу. Такође, менаџмент установе који ради тимски, опредијељен је да кроз рационализацију и одговоран однос према пословању, остваримо одређене уштеде које нам дају простор за инвестирање и развијање ове здравствене установе.
 
Да ли сте задовољни функционисањем свих служби Дома здравља?
-Истакао бих да са свим непосредним сарадницима управе, начелницима служби и главним сестрама служби, имам одличну сарадњу, јер је ријеч о веома одговорним и преданим здравственим радницима, а ова чињеница се односи и на све запослене у Дому здравља. Као што сам више пута рекао, радимо тимски, имамо развијен колективни дух, развијен осјећај припадности и висок степен одговорности, а све то је резултат доброг пословања и овог што данас имамо.
 
Сматрате ли да би здравствени радници требали добити статус службених лица, с обзиром да су неријетко изложени, како вербалним, тако и физичким нападима?
-Свакако да би то било пожељно и да је потребно да се поведе рачуна о сигурности здравствених радника, јер имамо ситуација да су директно изложени нпр. лицима у алкохолисаном стању и слично. Сматрам да би то била добра иницијатива и вјерујем да ће до тога и доћи. Посао здравствених радника је првенствено хуман, али и комплексан, а немиле сцене ником не могу донијети добро. 
 
Која је Ваша порука грађанима, односно корисницима услуга Дома здравља?
-Превенција здравља веома је важна и примарна здравствена заштита треба да завршава највећи дио посла када је у питању здравље становништва. Сматрам да ми то успјешно радимо. Имамо квалитетно осмишљене програме превенције који се проводе, прије свега, на нивоу породичне медицине, али и у свим другим службама. То ћемо чинити и током ове, али и наредних година, а циљ нам је да улагањем у превенцију здравља, кроз  рано откривање болести и благовремено препознавање особа са повишеним ризицима за настанак одређених болести, дамо свој допринос у очувању здравља наших грађана.
Дом здравља има квалитетан медицински и пратећи кадар, али и савремену материјално-техничку опремљеност по свим стандардима које прописују релевантне институције.

портал Семберија инфо (О.Стјепан0вић)