СТЕФАН УНИЋ: ИСТОЧНО САРАЈЕВО У СРЦУ :: Semberija INFO ::

 

СТЕФАН УНИЋ: ИСТОЧНО САРАЈЕВО У СРЦУ


Иако је Стефан Унић рођен у Крушевцу Источно Сарајево му је у срцу. Овај младић студира производно машинство на Високој техничкој машинској школи струковних студија у Трстенику. Иако је желио да постане новинар, уписао је производно машинство, због љубави према науци и због породичне традиције. Стефан већ има пуно интересовања и успха у разним областима. Учествовао је на разним општинским и регионалним такмичењима још у основној и средњој школи из српског језика и књижевности, рецитације/глуме, хемије итд… Бавио се и глумом професионално три године, те пливањем већ седам година. Стефан је добитник највећег признања које додјељује Општина Трстеник - Октобарска награде за 2019. годину за стварање новог производа „Персонализовани оргонит“.  Стефан посјећује разне сајмове у земљи и иностранству и изабран је за почасног госта на више сајмова у свијету. Носилац је титуле најбољег иноватора Расинског округа.

Стефан се од малих ногу почео бавити науком и волио је да учи. Велики утицај на њега, каже, имала је његова бака која га је од малих ногу усмјелавала да се бави науком. Стефанов да је много  привржен  Босн и Херцеговини о чему и јавно прича. Дио свог одрастања провео је и у Источном Сарајеву код баке, одлазио је за вријеме љетњег и зимског распуста. Тамо је направио и пријатељства за цијели живот.

Подсјећа, да је његов највећи успјех проналазак „Персонализованог оргонита“, уређаја који ће, како тврди, свима нама промијенити животе на боље. Нада се да ће за коју годину, најдаље до 2024. године, уређај бити тестиран и одобрен од институција за коришћење и производњу. Каже да је „Персонализовани оргонит“ будућност 21. вијека и мишљења је да ће се овај уређај наћи на списку десет најтраженијих производа у свијету.

Други пројекат који спрема већ  двије године везан за животну средину и мисли да ће, такође, бити врло значајан.

-Сада нећу много откривати о чему је ријеч, због ауторских права, али могу рећи да се пројекат своди на пречишћавање загађене воде и пречишћавање ваздуха. На овом пројекту сам радио искључиво сам, без икакве менторске помоћи и  трудићу се да овим пројектом мотивишем младе да почну да се баве науком и истраживањем.

Пројекат је јако занимљив и како ја волим да кажем - сликовит је. Како статистике показују, све више ће бити загађена и вода и ваздух у цијелом свијету, а ја ћу се потрудити да пронађем рјешење како бих помогао не само својој земљи, већ цијелом свијету,'' обећава овај млади иноватор и поручује младим људима да и сами осмисле некакав пројекат.