ЦВИЈАНКА РАКИЋ О НАСИЉУ У ПОРОДИЦИ У ВРИЈЕМЕ КОРОНЕ :: Semberija INFO ::

 

ЦВИЈАНКА РАКИЋ О НАСИЉУ У ПОРОДИЦИ У ВРИЈЕМЕ КОРОНЕ


Познато је да су лично незадовољство и фрустрација окидачи за насиље и стога се у кризним ситуацијама може десити да дође до ескалације и већег броја насилних испада у породицама које су у том погледу иначе ризичне’’, указује Цвијанка Ракић, психолог у Центру за социјални рад у Бијељини.

С обзиром на комплексност цјелокупне ситуације у којој смо се нашли, ванредно стање због ширења корона вируса, те бројне фрустрације због мноштва ограничења и прилагођавања измијењеном начину свакодневног живота, осјећаја несигурности, неизвјесности, узнемиртености, беспомоћности, страхова на бројним подручјима живота и ризичних околности које су  из свега произилазиле, осим здравственог ризика јасно је да се потенцијално повећао и ризик за породично насиље.

-Због предложених мјера људи су у протекла два мјесеца остајали код куће због властите и туђе сигурности,  жртве су биле присиљене да буду у домаћинству и близу насилника, те додатно изожене насиљу. Свјесни тога, у Центру за социјални рад  13. маја смо одржали састанак на тему ,,Анализа стања у области насиља у породици у вријеме пандемије изазване корона вирусом“ на ком су поред радника Центра за социјални рад били  представници МУП-а, Градске управе и Фондације ,,Лара“ у чијој надлежности је Сигурна кућа. Размијењене су информације о броју пријављених случајева, а указано је и на тешкоће у поступању у вријеме ванредног стања. Како су навели из Полицијске станице Бијељина, до 13. маја запримили су 28 пријава у вези којих су сачињена 23 извјештаја од који су четири квалификована као кривична дјела, а за осталих 19 послат је извјештај о предузетим мјерама и чека се одлука Тужилаштва’’, наводи Цвијанка Ракић.

Како каже, на основу извјештаја о броју пријава Полицијској станици и Центру за социјални рад, у Бијељини није повећан број случајева насиља у породици у односу на исти период прошле године.

-Међути, сматрамо да је потребан опрез кад је у питању ова проблематика, јер постоји могућност  да се жртве насиља нису одлучивале на пријављивање  због увјерења да институције  усљед ванредног стања неће бити у могућности да реагују или је, пак, доживљај личног незадовољства мањи јер се ситуација епидемије не повезује са личним неуспјехом’’, истиче Цвијанка Ракић, додавши да су неки стручњаци из ове области истицали да је љубомора у односу, као окидач насиља, сигурно била мање присутна због некретања и сталног заједничког боравка у домаћинству.
 
Дежурни социјални радник
 
-Дежурни социјални радник је све вријеме епидемије, и мимо редовног радног времена Центра за социјални рад, константно био доступан полицијслим станицама. Дежурни социјални радник је, кад су у питању случајеви насиља у породици, у марту интервенисао три пута, у априлу шест пута, а у мају, односно до 13. маја, четири пута’’, наводи Цвијанка Ракић, додавши да је све позиве упутила полиција, те да су заједно процјењивали треба ли заједно са полицијом на терен изаћи и социјални радник.
 
Благо повећан број позива на СОС телефон
 
У Фондацији ,,Лара“ кажу да није чудно да није забиљежен већи број позива, јер је проблем и у томе што су жртве биле затворене у четири зида са својим злостављачем 24 часа дневно, те им је због тога било онемогућено да зову и траже помоћ.

На састанку одржаном у Центру за социјални рад представница ,,Ларе“ је рекла да је благо повећан број позива на СОС телефон, а говорила је и о стању жртава насиља смјештених у сигурну кућу. Тамо су тренутно смјештене двије женске особе и троје дјеце, од којих је једна беба од пет мјесеци. Како је речено, у протекла два мјесеца кореспонденцију са особљем у сигурној кући обављали су искључиво путем телефона. За једну од жртава насиља већ праве излазну стратегију и план је да из сигурне куће изађе до краја маја. Друга жртва је малољетна мајка (15) са 5-мјесечном бебом и за њу ће бити теже пронаћи излазну стратегију јер је малољетна, а у породици поријекла и најближем окружењу нема особа које би јој убудуће били подршка.
 
Закон о заштити од насиља у породици РС
 
Дана 20. маја 2020. године у Српској почео се примјењивати нови Закон о заштити од насиља у породици. Основни циљ овог закона је заштита жртава насиља у породици спречавањем насиља у породици којим се крше уставом и законом загарантована основна људска права и слободе.

-На састанку одржаном 13. маја 2020. године у Центру за социјални рад, на ком је тема била ,,Анализа стања у области насиља у породици у вријеме пандемије изазване корона вирусом“, а на ком су били представници Центра за социјални рад, МУП-а, Градске управе града Бијељине и Фондације ,,Лара“,  било је говора и о потреби детаљне заједничке анализе новог Закона о заштити од насиља у породици, као и у вези са протоколом  за који је задужена Радна група коју је формирао градоначелник Мићо Мићић, а која активно ради на примјени новог протокола о поступању субјеката заштите’’, каже Цвијанка Ракић, психологица у бијељинском Центру за социјални рад.
Како истиче, нови Закон о заштити од насиља у породици Републике Српске нуди неке нове могућности.

-Новим законом жртви се обезбјеђује хитна неопходна заштита у виду изрицања хитних мјера заштите, а од низа могућности издвајам да је жртви осигурана бесплатна правна помоћ, присуство особе од повјерења за жртву у полицији, суду и осталим институцијама, јасније прописане хитне мјере које се могу изрећи и прије почетка кривичног поступка, полиција обавезно ради процјену ризика, жртва се мора одмах након обраћања упознати  са свим правима, установама и организацијама које јој могу бити од помоћи, а као насилници могу бити идентификовани и они који су у емотивној или интимној вези без живота под заједничким кровом’’, истиче Цвијанка Ракић, која наводи да приједлог за подношење  хитне заштитне мјере може поднијети и Центар за социјани рад.
 
Семберија инфо (М.Решидовић)