У сусрет јубилеју Семберских новина, 40 година постојања и излажења: Суша као елементарна непогода :: Semberija INFO ::

 

У сусрет јубилеју Семберских новина, 40 година постојања и излажења: Суша као елементарна непогода


Средином августа 1988. године Семберске новине су писале о суши као елементарној непогоди. Дуг сушни период, какав се у овом крају скоро и не памти, пријети да драстично смањи приносе шећерне репе, соје и повртларских култура  које се не наводњавају.
 
У посебно тешком стању је кукуруз, који је у Семберији засијан на више од 20.000 хектара. На неким парцелама неће ни бити бербе кукуруза. Ништа боља ситуација није ни са шећерном репом, сојом и другим прољетним усјевима, забиљежено је у Семберским новинама.

Одмор на Дрини
Уколико је море скупо, Дрина није. О томе свједоче и снимци кампера које је начинио фоторепортер Горан Бобић на Дрини. Те године многи су потражили дашак свјежине на овој ријеци, како због високих цијена на мору, тако и због угођаја које ова ријека пружа.

Књиге у Болници
Бијељинска библиотека „Филип Вишњић“ труди се да изналажењем нових облика рада потврди општепознато правило - да је књига најбољи човјеков друг. Наиме, болесници хируршког и гинеколошког одјељења у бијељинском Медицинском центру у прилици су да лежање у болници прекрате и учине лакшим уз книге које се достављају из библиотеке.


 
Жељко Бебек у Бијељини
У оквиру културног љета, у Дому омладине гостовао је Жељко Бебек, жива легенда југословенског рока. Бебек је, у разговору за Семберске, подсјетио да је са ,,Бијелим дугметом” у Бијељини боравио 1975. године, те да је у каснијим турнејама Бијељина свјесно заобилажена, јер није постојала адекватна сала која би могла окупити више од хиљаду посјетилаца.
 
Телефони у Балатуну
 У склопу акције увођења телефона у семберска домаћинства, Мјесна заједница Балатун је током 1988.  године успјела обезбиједити телефоне за 90 домаћинстава. Током акције уграђено је 12 километара подземне и девет километара ваздушне мреже. Мјештани су вршили ископ у властитој режији, а радници Поште су постављали каблове. Цијена по једном апарату била је фиксна и износила је 190 милиона старих динара.
 
Функционерски кредити
Семберске почетком септембра 1988. године пишу о бијељинској врућој теми, расподјели функционерских кредита, о којима је у то вријеме писала и југословенска штампа. Дијељење кредита, од 200 до 500 милиона старих динара за привилеговане функционере, неспојиво је било и тада, као што је и сада, са важећим или само прокламованим моралним друштвеним нормама. По принципу, ко има, дај му још и више, функционери који су имали куће, станове и викендице, добијали су и функционерске кредите.

- Одавно је политика издигнута изнад обичних људи, закона и државе, а политичари претворени у мале богове којима се доскора нису смјела постављати ни најбезазленија питања о томе шта и како раде. Годинама су били симбол поретка и за њих нису важили ни закон ни обичаји”, забиљежено је у Семберским у септембру 1988. године.
 
Систем за наводњавање
У изразито сушној години, у бијељинској ,,Агросемберији” планирају да изграде систем за наводњавање око 1.200 хектара земљишта у Новом Селу. Цијена пројекта износи око 700 старих милиона динара, а средства ће бити обезбијеђена из Фонда Федерација, из удружених средстава Републике и бесповратних средстава.                    

Семберске новине - Семберија инфо - Љ.Љубојевић