У СКОРОЈ БУДУЋНОСТИ: Дрина кроз Бијељину :: Semberija INFO ::

 

У СКОРОЈ БУДУЋНОСТИ: Дрина кроз Бијељину


Прокопавањем канала спојиће се Дрина и Дашница, па ће дринска вода протећи кроз град. Планирано детаљно уређење Дашнице.
 
Једна од значајних дугорочних активности Хидромелирационог СИЗ-а јесте припрема за изградњу канала Дрина - Дашница, који ће омогућити проток дринске воде кроз Бијељину. У току је израда Пројектне документације, која ће бити завршена, а највјероватније и усвојена током 1989. године.

- Приликом израде пројектне документације водиће се рачуна о томе да се реконструкцијом канала Дашница, која протиче кроз град, у дужини од три километра, не оштете до сада изграђени мостови, саобраћајнице, стамбени и привредни објекти’’, каже Михаило Стевановић, секретар СИЗ-а.

У том циљу пројектанти ће, највјероватније, предложити рјешење продубљења корита канала Дашница за један метар, а обложиће се и обала шестоугаоним бетонским плочама, што ће имати вишеструки значаја за овај град. На тај начин биће омогућен пропуст дринске воде кроз канал Дашницу, у количини од 30 кубних метара у секунди, без проширења корита. Овако урађен канал уклапа се и у техничка рјешења будућег градске кишне канализације.

Сем тога, овај подухват треба да омогући наводњавање 15 до 20 хиљада хектара пољопривредног земљишта, што је итекако значајно, а створиће се услови  и за прихватање отпадних индустријских вода, што је у садашњим условима неопходно. То ће коначно овај град учинити не само здравијим и чистијим, него и љепшом животном средином.

На крају, рецимо да је у склопу ових радова предвиђена значајна реконструкција канала Глоговац у насељу Пучиле, који се наставља на канал Дашницу. Иначе, истражни геомеханички радови су завршени за нови дио канала Дрина - Дашница и они ће, како се очекује, дати одговор на све досадашње дилеме око количине воде која ће се губити у шљунковитом слоју, и колико ће тај губитак, у случају загађености воде ријеке Дрине, утицати на извориште ,,Грмић’’ одакле се Бијељина са околином снабдијева водом за пиће. 
    
Семберске новине, 31. октобар  1988. године