У сусрет јубилеју Семберских новина, 40 година постојања и излажења: Цртице из 1988. :: Semberija INFO ::

 

У сусрет јубилеју Семберских новина, 40 година постојања и излажења: Цртице из 1988.


Рекордна година у „Семберки“ Јања
 
 Половином октобра у погонима Фабрике сушеног поврћа „Семберка“ Јања завршена је прерада мркве и осушено је рекордних 7.500 тона овог поврћа.
Након тога услиједила је прерада и сушење паштрњака, око 4.500 тона, што је обећавало рекордну годину у овој фабрици. У редовној производњи забиљежено је да је произведено 105 тона зачина и 45 тона зачинске фабрике. Производњу је остваривало око 280 радника, међу којима је било око 100 сезонаца. Очигледно, била је то једна од најбољих пословних година фабрике у Јањи.


 
Дом ученика заједничка је кућа
 
Дом ученика Пољопривредно – технолошког школског центра у Бијељини попунио је своје капацитете, смјестивши око 263 ученика са подручја тридесетак општина тадашње Босне и Херцеговине. У дому је било највише ученика са подручја Лознице, Градачца, Сремске Митровице и Зворника. Осим удобног смјештаја, дом је ученицима пружао квалитетну исхрану, али и спортско – рекреативни живот, културно – забавне активности, организовање излета, посјета, такмичења. Ученици, домци, те године су смјештај у дом плаћали 140.000 динара мјесечно.
 
Посао од милион долара
 
Обезбјеђењем сировине из увоза, „Универзалова“ фабрика шина вођица, која је пословала у саставу РМК-ове Творнице за прераду жице „Месуд Мујкић“ из Бијељине створила је услове да заврши посао за Пољску, вриједан више од милион долара. На тај начин биће комплетирана и производња од 2.000 тона шина вођица за страног пословног партнера. Тако су бијељински металци још једном показали и доказали да се могу ухватити у коштац са изазовима које доноси свјетско тржиште.
 
Окончана кампања прераде шећерне репе
 
УПИ-јева Фабрика шећера у Великој Обарској крајем новембра 1988. године завршила је кампању прераде шећерне репе, произвевши 16.100 тона шећера, 5.800 тона меласе и 5.000 тона брикетираног резанца. Искориштеност капацитета једва да је достигла 40 одсто могућности, што ће се негативно одразити на резулате пословања. Иако је шећерана била спремна на дневну прераду 4.000 тона шећерне репе, због недостатка сировине и због уских грла у производњи, дневно је прерађивано око 3.000 тона сировине.
 
Као поново рођени
 
За само годину дана, колико постоји Клуб лијечених алкохоличара у Бијељини, постигнути су изванредни резултати, пишу Семберске новине средином децембра 1988. године. Лијечени алкохоличари сваког четвртка окупљају се у 18 сати у просторијама Центра за социјални рад, гдје се, уз сок и кафу, друже, анализирају своје здравствено стање, планирају један бољи и љепши живот, без чашице. Један од лијечених алкохоличара признао је да је попио алкохола колико би могло стати у композицију цистерни дугу од Триглава до Ђевђелије, док је други рекао да је почео пити у инат жени, да јој покаже како она растрошно живи и како расипа имање, јер је и она пуно трошила.
 
Приватни пројектни биро у Бијељини
 
Први приватни пројектни биро у Бијељини, под називом „План“, почео је рад у марту 1988. године. Добрим радом потврдио се на тржишту, па су почеле стизати поруџбине из других градова. Основали су га Зоран Дмитрук, дипломирани инжењер грађевине и Мирза Хујдуровић, архитекта. Била је то несумњива новост у лепези приватног бизниса који се постепено почео развијати и у Бијељини. Пројектни биро „План“, како је истакнуто у тексту, не ради само за новац, већ солидарно ради и на изради пројекта Дома сирочади у Сутомору.
 
Нови дом културе у Горњем Магнојевићу
 
Заједничким снагама изграђен је Дом културе који ће ријешити бројне проблеме мјештана Горњег Магнојевића. Сложни мјештани овог семберског села, које је у 1988. години имало око 771 житеља у 202 домаћинства, успјело је властитим средствима, организујући мјесни самодопринос, изградити објекат од општег интереса.
                               
Семберске новине - Семберија инфо - Љ.Љубојевић