Сјетва кукуруза у Семберији приводи се крају: Од пољопривреде се све теже живи :: Semberija INFO ::

 

Сјетва кукуруза у Семберији приводи се крају: Од пољопривреде се све теже живи


Сјетва кукуруза у Семберији почела је раније него што је уобичајено, у првој половини априла, иако се раније практиковало да сјетва отпочне негдје око средине априла. Ових дана на семберским њивама може се још понегдје видјети трактор са сијачицом, јер је већина парцела већ засијана.


 
Радисав Станојловић (76) из Амајлија засијао је кукуруз на површини од десетак хектара. Радисав за ,,Семберија инфо’’ каже да је сијао различите хибриде кукуруза, како би, на неки начин, „заварао“ неповољне временске прилике и умањио посљедице евентуалне суше током љета.
 
-Сјеме кукуруза било је нешто скупље овог прољећа, док су вјештачка ђубрива била јефтинија, тако да смо остали на прошлогодишњем нивоу, што се тиче трошкова сјетве. Засијали смо различите хибриде кукуруза, све испод групе 600, јер не знамо како ће нас вријеме послужити у наредним мјесецима и да ли ће бити довољно влаге у земљишту за развој биљака. На имању ми, с обзиром на моје године, сада максимално помаже унук Радисав који је преузео све обавезе око обраде земљишта и сјетве. Од пољопривреде је све теже живјети, јер су трошкови производње све израженији“, каже Радисав Станојловић.
 
У Одјељењу за пољопривреду Градске управе Бијељина кажу да се сјетва кукуруза приводи крају и да ће у наредних неколико дана бити завршена. Сретен Вучковић, који се налази на челу овог одјељења, каже да  је планирано да се у Семберији засије око 32.666 хектара, што је за 249 хектара мање у односу на прољеће прошле године.


 
-Од тога, око 26.000 хектара биће засијано кукурузом, око четири хиљаде хектара поврћем, остатак сојом, сунцокретом и крмним биљем. Оптимални рок за сјетву кукуруза био је од десетог априла, па све до краја априла, међутим, поучени искуствима из ранијих година, пољопривредници су пожурили да засију кукуруз и прије оптималних рокова, јер је температура у горњем слоју земљишта  била одговарајућа и износила је од десет до 12 степени Целзијусових. Многи су одлучили да сију сорте кукуруза са краћом вегетацијом и ранијим роковима зрења, јер се плаше велике суше у вријеме када се налива зрно”, истиче Сретен Вучковић.
 
Упркос скупом репроматеријалу и чињеници да сјетва из године у годину постаје све нерентабилнија, те да цијене житарица не прате трошкове производње, семберски пољопривредници не одустају од производње хране и од обраде својих њива.  Треба подсјетити да су и прошлогодишњу сјетву карактерисали изузетно неповољни временски услови, сушни периоди који су отежали предсјетвену припрему земљишта, тако да је дошло до одлагања сјетвених рокова, али и пресијавања појединих парцела. Срећом, овог прољећа земљиште је било пуно лакше припремити за сјетву.


 
У градском одјељењу за пољопривреду  истичу, с обзиром на то да за производњу кукуруза за сада нема никаквих подстицаја, доводи се у питање исплативост пољопривредне производње у изузетно неповољним тржишним условима. Скуп репроматеријал, неповољна цијена сјеменског материјала, дизел горива, минералних ђубрива и хемијских заштитних средстава, као и климатске промјене, све се то негативно одражава на пољопривреду.
 
Пољопривредни стручњаци кажу да временски услови све више утичу на принос кукуруза, те да је и откупна цијена изузетно нестимулативна за производњу.
 
На подручју Семберије тренутно је регистровано 5.716 пољопривредних произвођача, од тога 94 правна лица и 5.622 породична пољопривредна газдинства. Број некомерцијалних газдинстава износи 4.962, а комерцијалних има око 660.
 
(Семберија инфо)