ОСНОВНИ СУД У БИЈЕЉИНИ: СУДСКА НАГОДБА КАО ЈЕДАН ОД НАЧИНА РЈЕШАВАЊА СПОРОВА :: Semberija INFO ::

 

ОСНОВНИ СУД У БИЈЕЉИНИ: СУДСКА НАГОДБА КАО ЈЕДАН ОД НАЧИНА РЈЕШАВАЊА СПОРОВА


У просторијама Основног суда у Бијељини данас, 15. септембра 2020. године,  одржан је округли сто на тему ,,Судска нагодба“. Судије овог суда Златна Мартиновић и Селма Шачировић  присутне су упознале о могућностима закључења судске нагодбе као једног од начина рјешавања спорова. 

Ова активност организована је у оквиру пројекта ,,Седмице судске нагодбе“ који је иницирало Високо судско и тужилачко вијеће/тужилачки савјет БиХ у свим првостепеним и другостепеним судовима у Босни и Херцеговини. Период имплементације ,,Седмица судске нагодбе“ ове године је од 21. септембра до другог октобра.



Селма Шаћировић, судија Основног суда у Бијељини и предсједник ванпарничног одјељења, појашњава да је циљ ,,Седмице судске нагодбе“  рјешавање што већег броја предмета мирним путем у скраћеном поступку који је економичнији и бржи.

- Међутим, судска нагодба се може закључити само кад су странке вољне да се то закључи, никако на силу и под притиском, а све то зависи од тога како то судија балансира и тактизира. Јер, уколико се судска нагодба закључи принудно усљед преваре, заблуде и слично, она  може да се поништи, а поновљен парнични поступак буде још већи проблем, указује Селма Шаћировић.

Како је навела, судска нагодба најчешће се користи у парничним поступцима, а потврдила је то статистичким подацима.

- Године 2015. судском нагодбом ријешено је 178 предмета, од којих је у парничном реферату  закључено 169 судских нагодби, а на ванпарничном девет, а 2016. године  у парничном реферату ријешено је 228 предмета, на ванпарници 12 и на извршном једна судска нагодба, укупно 241 предмет. Године 2017. на парничном реферату је ријешено 242 предмета, а на ванпарничном пет, што је укупно 247 предмета, а 2018. године 218 предмета је ријешено на парничном реферату, на ванпарничном 24, а на извршном један, што је укупно 243 предмета. Прошле године је ријешено 145 предмета на парничном реферату, на ванпарници 14, на извршном један, што је 160 предмета укупно. Ове године, закључно са 14. септембром, ријешена је 71 парница судском нагодбом, ванпарницом осам, а на извршном два, прецизира Селма Шаћировић појаснивши да је број мањи јер се смањује број предмета на суду.

Грађанско одјељење у Основном суду у Бијељини, познатије као Парнично одјељење,  највише ради на могућности да дође до закључења судске нагодбе, што је потврдила  Златна Мартиновић, судија Парничног одјељења.

- Наравно, у свакој врсти спорова то је нешто на шта се странке наговарају, али не превише и без мјере, како  странке не би изгубиле вољу и да не би можда схватиле да судије неће да раде свој посао и да као дио правосуђа покушавају да наговоре странке да то ријеше. Међутим, у радним споровима врло често долази до судске нагодбе и ми на томе устрајавамо, поготово ако тај тужитељ и даље наставља радити код истог послодавца. Онда је најбоље да се о неким спорним питањима који су дио тужбеног захтјева или цијели тужбени захтјев договоре, појашњава Златна Мартиновић додавши да је судска нагодба присутна и у другој врсти спорова који су тежи, компликованији, гдје се утврђују права некретнина, диоба и утврђење брачне стечевине, гдје има и тужба и противтужба, гдје је по неколико врста вјештачења  и онда саме странке схвате суштину да се у таквој комплексности поступка неће ствари ријешити на првој инстанци, него ће то ићи и на друге инстанце, што ће трајати годинама и захтијевати додатне трошкове.

- У таквим случајевима одлучују се на судску нагодбу, а суд мора својом комуникацијском вјештином, разумним сугестијама и дискретним приједлозима потакнути стране да дођу до те судске нагодбе и да се нађе неко рјешење које ће бити задовољавајуће за стране, каже Златна Мартиновић.

​Семберија инфо - М.Решидовић