ЗАШТИТА ИДЕНТИТЕТА МАЛИШАНА НА ПРВОМ МЈЕСТУ :: Semberija INFO ::

 

ЗАШТИТА ИДЕНТИТЕТА МАЛИШАНА НА ПРВОМ МЈЕСТУ


Foto: GlasSrpske
БАЊАЛУКА - Невладине организације и физичка лица убудуће неће моћи да реализују програме, пројекте, истраживања и друге активности у вртићима без сагласности Министарства просвјете и културе РС, док им је до сада било довољно само зелено свјетло од самих предшколских установа.

Ове и још многе друге измјене обухваћене су радном верзијом упутства о етичком кодексу током реализације програма, пројеката и истраживања са дјецом у предшколским установама. Како би заштитило идентитет и интегритет малишана, те имало већу контролу над пројектима и програмима који се спроводе у вртићима, Министарство просвјете покренуло је процедуру израде овог упутства.

Како су објаснили у министарству, на основу овог упутства тачно ће се знати ко, када, како и шта може да организује у предшколским установама.

- Дјеца су на првом мјесту и зато приликом било каквих истраживања и спровођења пројеката морају бити заштићена у сваком погледу, што је циљ овог упутства о етичком кодексу - казали су у министарству.
Додали су да је учешће у пројектима, истраживањима и програмима на добровољној основи, те да родитељи могу одустати у сваком тренутку уколико сматрају да се њихово дијете не осјећа безбједно или му је то стресно.

- С обзиром на то да су у питању мала дјеца, прије сваког истраживања или пројекта стручњаци ће морати утврдити емотивно стање малишана како би се увјерили да они то могу да поднесу и колико ће то допринијети, између осталог, васпитно-образовном раду - објаснили су у министарству.

Предшколске установе, од којих већина нема педагоге, психологе и социјалне раднике, тренутно саме доносе одлуке о спровођењу неке активности са невладиним организацијама.

- Уз стручну службу Републичког педагошког завода имаћемо већи увид у саме пројекте и истраживања. На крају крајева, имаћемо информацију шта се то десило у предшколским установама и на који начин је неки пројекат допринио квалитету рада. Невладине организације и физичка лица ће морати министарству доставити сву потребну документацију, на основу чега ће бити донесено мишљење и одлука о реализацији - објаснили су у Министарству просвјете.

С обзиром на то да предшколска установа може да користи часописе и радне листове за дјецу од издавача овлашћеног за издавање уџбеника или од друге издавачке куће, али уз претходну сагласност министарства, упутством су разрађени процедура и начин њиховог коришћења, као и то да се родитељи не могу обавезивати да купе часопис или радни лист.

Вршилац дужности директора Центра за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци Андреа Дорић сматра да је најбоље да остане како јесте, а то је да руководство вртића само процјењује да ли треба да сарађује са неком невладином организацијом.

- Управа предшколске установе може да процијени да ли неки пројекат може да буде реализован у склопу установе и колико ће он допринијети васпитно-образовном раду - казала је Дорићева.

Фотографије

Невладине организације, као и предшколске установе, треба да траже сагласност родитеља за фотографисање малишана и јавно објављивање фотографија.

- Родитељи који нису дали сагласност, а фотографија малишана буде објављена, могу да на основу Закона о заштити личних података туже лице или организацију која ју је објавила - истакли су у Министарству просвјете.

(Глас Српске)