Пет тачака из говора шефице Европске комисије о стању Уније :: Semberija INFO ::

 

Пет тачака из говора шефице Европске комисије о стању Уније


Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен одржала је говор о стању Уније, у ком је описала визију будућности ЕУ.

Комисија припрема нацрте закона Европске уније, спроводи њена правила и има овлашћења да кажњава државе чланице ако је неопходно.

Ово је пет кључних области којих се дотакла Фон дер Лајен у опсежном говору.

1.Климатске промјене
Шефица ЕУ говорила је много о животној средини, најављујући амбициозан план да тај блок земаља смањи емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште.
Казала је да ће циљ бити смањење емисија за најмање 55 одсто до 2030. године у односу на ниво из 1990. Претходно је тај циљ био 40 одсто.
„Нема прече потребе за брзим реаговањем него када се ради о будућности наше крхке планете", рекла је Фон дер Лајен.
Додала је да је циљ за 2030. годину амбициозан, али достижан и благотворан.
„Док је велики дио активности широм свијета стао током карантина и затварања, планета је наставила да се опасно загријава", казала је она.
Лидери ЕУ ће се састати сљедећег мјесеца да би се сложили око овог циља, али очекује се отпор појединих источноевропских земаља које се ослањају на угаљ. Међутим, већина чланица подржава овај план.
Фон дер Лајен је такође рекла да ће 30 одсто средстава из пакета вриједног 750 милијарди евра за помоћ опоравку после епидемије корона вируса бити уложено у пројекте који имају повољан утицај на климу.
„Инсистираћу да нас планови опоравка не само извуку из кризе, већ да покрену Европу напријед, у свијет сутрашњице".

2. Вирус корона
Одговор ЕУ на пандемију корона вируса заузео је истакнуто место у говору.
„Вирус хиљаду пута мањи од зрна пијеска показао је како је живот осјетљив. Пандемија и несигурност због ње нису прошли и опоравак је још увијек у раној фази", казала је Фон дер Лајен.
Али она је и похвалила договорени пакет помоћи као „прилику да се промјена спроведе плански, а не као последица катастрофе".
„Претворили смо страх и подјеле између наших чланица у поуздање у нашу Унију. Показали смо шта је све могуће када вјерујемо једни другима".
Бивша министарка одбране Њемачке најавила је и глобални самит о здравству, који ће бити одржан сљедеће године у Италији, додајући да ће ЕУ основати нову агенцију за биомедицинска истраживања и развој.

3. Брегзит
Помињање одласка Велике Британије из ЕУ било је кратко, али је изазвало највећи аплауз присутних чланова Европског парламента.
„Преговори о трговини нису напредовали као што смо жељели, а то нам оставља мало времена", рекла је Фон дер Лајен.
„Уговор о напуштању не може бити једнострано промијењен, занемарен или неспроведен. Ово је питање закона и повјерења", додала је.
Њене замјерке односиле су се на приједлог закона који је усвојила Влада Уједињеног Краљевства, а који би значио одбацивање дијелова споразума са ЕУ о Брегзиту.
Британска Влада наводи да је приједлог закона „безбједносна мрежа" у случају да се не постигне трговински споразум. Али Влада признаје да приједлог крши међународно право, а ЕУ тражи да се он повуче.
„Три године се преговарало о споразуму о напуштању и радили смо на њему неуморно, ред по ред, ријеч по ријеч", казала је Фон дер Лајен.

4. Технологија
Предсједница Комисије затражила је више улагања у технологију како би ЕУ могла да одржи корак са Америком и Кином.
„Желимо да имамо водећу позицију и уведемо Европу у Дигитално доба, у смислу наших вриједности, снаге и глобалних амбиција".
Фон дер Лајен је рекла да ће 20 одсто од пакета помоћи вриједног 750 милијарди евра бити уложено у пројекте дигитализације, а још осам милијарди у развијање сљедеће генерације суперкомпјутера.
Позвала је на „истовремено зелену и дигиталну промјену" у тренутку када се „свијет мијења из коријена".

5. Миграције
Пет година након избијања мигрантске кризе 2015., Фон дер Лајен је рекла да је она изазвала „многе дубоке подјеле" унутар ЕУ и да се „неке од тих рана и даље зацјељују".
„Ако будемо спремни на компромис можемо наћи рјешење. Миграције су европски изазов и цијела Европа мора поднијети терет", рекла је присутнима.
Неколико дана прије њеног говора, пожар је уништио мигрантски камп на грчком острву Лезбос, због чега је на хиљаде избјеглица остало без крова над главом.
 „Сцене из кампа Морија су болни подсјетник да Европа треба да се уједини", рекла је Фон дер Лајен.
„Сљедеће недеље Комисија ће предложити Нови уговор о миграцијама - заузећемо се за хумани приступ. Спашавање живота људи у мору неће бити ствар избора".

Извор: BBC NEWS На српском