КУР САЛОН ПОНОВО БЛИСТА СТАРИМ СЈАЈЕМ (ФОТО) :: Semberija INFO ::

 

КУР САЛОН ПОНОВО БЛИСТА СТАРИМ СЈАЈЕМ (ФОТО)


Симбол Бање Ковиљаче, једна од најлепших бањских дворана у Србији, поново блиста старим сјајем. У реконсктрукцију овог објекта држава је уложила 200 милона динара, чиме је сачувано вредно здање, које је било озбиљно угрожено. Испуцале, мемљиве зидове и оронулу спољашњост ове јединствене архитектонске грађевине након више десетина година красе аутентичне фасаде, вредни ликовни прикази, луксузно осветљење. Елеганција екстеријера превазилази и некадашњи препознатљив стил салона.

Зграда грађена по узору на бечки Кур салон, поред лечења, како јој и само име говори, од свог отварања 1932. године била је намењена за уживање гостију и становника бање. Крајем прошле године салон је обновљен и пуштен у рад на радост посетилаца овог, све популарнијег одмаралишта крај Дрине.

Поред атрактивног изгледа балских дворана, које данас чувају дух протеклих времена, важно је напоменути да је ово место за плес и дружење некада представљало центар збивања неколико важних историјских момената, будући да је и тада било једно од најлуксузнијих здања у држави. Овде је отворена прва коцкарница на Балкану, одржан први избор за мис Југпславије. Његов значај био је толики да су музичари плаћали да би свирали у кур салону, а краљ Петар II карађорђевић након априлског бомбардовања, овде је прогласио мобилизацију.

Овде се окупљала интелектуална и државничка елита некадашње државе. Редовни посетиоци били су Бранислав Нушић, Жанка Стокић, Добрица Милутиновић, министри, генерали, а госте је забављала тада најтиражнија певачица Европе – Софка Николић.

“Лепа Брена је одавде кренула, дошла је из Бачке Паланке из хотела Турист “, тврде мештани, поносни на здање у њиховом граду. Становници Бање Ковиљаче су и покренули иницијативу за обнављање најлепше грађевине у овом месту.

Чувена сцена паљења хаљине у ресторану из Кустуричиног филма „Отац на службеном путу” снимљена је управо у Кур салону. Па може ли он данас, обновљен и рекоснтруисан бити као некада?
“Неће бити као некада, биће много бољи”, поручују задужени за реконструкцију ове зграде.


Како и не би када је држава уложила 200 милиона динара, а још 50 Специјална болница „Бања Ковиљача“, па је здању враћен сјај налик оном из 1932, када га је подигао краљ Александар Карађорђевић. Сада две сале по Карађорђевићима носе име. Ту су Његошев и Андрићев салон, али и салони кнегиње Зорке и краљице Марије.
“Ово није само још један објекат који је реновиран. Ово је објекат од великог културног значаја, краљевски дворац, део наше историје који је био запостављен и мало заборављен, а данас је враћен у пуном сјају и то није рађено за оне који су данас на власти, нити за оне који раде у специјалној болници, ово је рађено за будуће генерације. Ми смо ово наследилили, а нешто смо, сви заједно, оставили у аманет будућим генерацијама. Зато је велики значај овог објекта”, истиче Александар Јокић, в.д. директора Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Ковиљача“.

Ово је важан пројекат не само за туризам већ и зато што има велики културно-историјски значај. Реч је о својеврсном споменику културе који шредставља архитектонски бисер Подриња.

У више од три хиљаде квадрата има места за дружење и за тишину, за нова искуства и евоцирање успомена.

“С обзиром на то да сам младост провела овде, драго ми је да је коначно дошло време да га поново отворимо, и да засија у старом сјају”, каже госпођа која се сећа Кур салона из његових последњих златних дана.

Колику симболичку вредност и значај овај, сада већ култни ресторан, има за туризам и углед Бање говори и залагање грађана, локалне самоуправе и Владе за његово обнављање. Сви су сложни да је ово једини начин да сачувамо оно што су нам преци оставили у аманет.

И заиста, имовина зграде где је време проводила елита Титове Југославије данас је вредно здање стасало за нове генерације које би тек требало да осете дух Кур салона.