Џаферовић: Имамо добре вијести за БиХ :: Semberija INFO ::

 

Џаферовић: Имамо добре вијести за БиХ


Фото - Анадолија
БРИСЕЛ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је данас да ће ЕУ сљедеће недјеље објавити извјештај о пакету економске подршке Западном Балкану и најавио да ће детаље тог пакета у главним градовима региона наредне седмице представити европски комесар за сусједску политику и проширење Оливер Вархеји.

Џаферовић је, послије састанка трочланог Предсједништва БиХ са европским званичницима у Бриселу, рекао новинарима да има добре вијести за БиХ и да ће ЕУ сљедеће недјеље објавити два извјештаја - један који се тиче проширења и други који се тиче пакета економске подршке Западном Балкану.

Он је додао да су тема састанака били и "мини-Шенген" и миграције и најавио да ће шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел присуствовати обиљежавању годишњице Дејтонског мировног споразума у БиХ.

"Када је у питању проширење Уније, на свим састанцима казано је да је БиХ направила значајне искораке у реализацији 14 приоритета ЕУ и да БиХ треба да настави да ради на испуњавању свих обавеза из тих 14 приоритета", рекао је Џаферовић.

Он је навео да, ако то буде тако, БиХ може да очекује статус кандидата током 2021. године.

Када је у питању пакет економске подршке Западном Балкану, Џаферовић је рекао да ће њега сљедеће седмице представити европски комесар за сусједску политику.

"То врло значајан пакет који треба да значајно подржи инфраструктуру, енергетски и еколошки развој цијелог региона Западног Балкана. Од тога добар дио се односи на БиХ. О детаљима ће идуће седмице у свим главним градовима држава Западног Балкана говорити европски комесар за суседску политику", навео је Џафервић.

Он је нагласио да се у Бриселу разговарало и о другим темама, прије свега о миграцијама.

"БиХ је оптерећена проблемом илегалних миграција. Она ће имати пуну подршку ЕУ да се што успјешније носи са тим проблемом", рекао је Џаферовић.

Како је навео, Европска комисија је припремила нови план за рјешавање питања миграција о коме се тренутно разговара унутар ЕУ.

"Он ће помоћи да се БИХ успјешно носи са проблемом миграција и да се смањи број илегалних миграната у БиХ", поручио је Џаферовић

Предсједавајаћуи Предсједништва БИХ нагласио је да се данас говорило и о питању регионалне сарадње.

"Нама је јасно речено да оно што се код нас у БиХ назива 'мини Шенген' је реализација четири слободе на којима почива ЕУ, да то није замјена за европски пут било које државе, већ припрема тих држава за чланство у ЕУ", поручио је Џаферовић.

Он је додао да Предсједништво БиХ поздравља ту иницјативу, која већ постоји између Србије, Абаније и Сјеверне Македоније.

"Ми смо као чланови Предсједништва, након свих ових разговора, спремни да подржимо такву иницијативу, али ће коначна одлука бити на институцијама у БИХ", рекао је Џаферовић.

Он је нагласио да је тема било и обиљежевање 25-годишњице Дејтонског мировног споразума, да је Предсједништво позвало Борела да дође у БиХ тим поводом и да је он то прихватио,.

Џаферовић је нагласио да чланови Председништва БиХ сматрају да је ово била врло успјешна посјета Бриселу која, како је навео, осликава перспективу свега онога што ће се у будућности дешавати када је у питању европски пут БиХ.

​Агенције / Независне новине