УСПОРЕН САОБРАЋАЈ: Због сњежних падавина и поледице посебан опрез на овим путевима :: Semberija INFO ::

 

УСПОРЕН САОБРАЋАЈ: Због сњежних падавина и поледице посебан опрез на овим путевима


Већина путева у Републици Српској је проходна, али се, због сњежних падавина и поледице, саобраћај одвија успорено, посебно на дионицама у вишим планинским предјелима и преко превоја, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.

Посебан опрез неопходан је на путним правцима Мркоњић Град-Милиништа, Шипово-Стојице, Тисовац-Кнежево-Угар, Трново-Фоча, Рогатица-Вишеград, Власеница-Хан Пијесак и Гацко-Тјентиште.

Због сњежних сметова, саобраћај је привремено обустављен на регионалном путу Улог-Кланци на превоју Морине.

У нижим предјелима коловози су претежно мокри и клизави, те је могућа и поледица, посебно преко мостова, надвожњака и на прилазу тунелима.

На дионицама у усјецима и поред камених косина повећана је опасност од одрона земље и камења на коловоз, те обрушавања сњежних лавина, нарочито на магистралном путу Добро Поље-Брод на Дрини.

У сјеверним, сјевероисточним и централним крајевима Федерације БиХ јутрос пада снијег који се задржава на коловозу.

Угаженог снијега на коловозу има на појединим дионицама у вишим предјелима, посебно на дионицама Прозор-Горњи Вакуф/Ускопље, Шуица-Купрес и Босанско Грахово-Дрвар.

На дионици Ливно-Шуица мјестимично има сњежних наноса усљед јаког вјетра.

На регионалном путу Прозор-Мокроноге (Томиславград) обустављен је саобраћај за све категорије возила због лоших услова за вожњу.

У осталим крајевима саобраћа се по мокром или влажном коловозу, а мјестимична поледица могућа је на засјењеним дијеловима путева у вишим предјелима, на мостовима и прилазима тунелима.

Магла на појединим дионицама смањује видљивост, а на путу Прозор-Горњи Вакуф/Ускопље видљивост је мјестимично смањена на 30 метара.

Због оштећења надвожњака, код НИС петрол пумпе у Трну, саобраћај се на дионици магистралног пута Приједорска петља-Клашнице и преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила преко надвожњака не саобраћају.

У току је изградња и спровођење привременог система наплате путарине на ауто-путу “9. јануар”, Бањалука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја.

Због изградње наплатне станице “Чатрња” на ауто-путу Градишка-Бањалука, до 30. априла измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Режим саобраћања измијењен је и на дионици магистралног пута Челинац-Котор Варош због изградње моста преко ријеке Врбање у Челинцу.

Због радова на магистралном путу Карановац-Црна Ријека, дионица Крупа на Врбасу-Бочац, од 7.00 до 17.00 часова од понедјељка до суботе саобраћај буде обустављан десетак минута и пропуштан наизмјенично једном траком.

На дионици магистралног пута Сарајево-Фоча, на локалитету Сијерачке стијене, саобраћа се успорено због санације клизишта.

На регионалном путу Братунац три-Дрињача у периодима од поноћи до 7.00 часова и од 16.00 часова до поноћи на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе преко 3,5 тоне и аутобусе класе М3, због санације клизишта.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре (Мачковац)-Челић.

Због санације моста преко ријеке Моштанице, потпуно је обустављен саобраћај на регионалном путу Моштаница-Козарска Дубица, а возила се преусмјеравају на обилазни пут у непосредној близини.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због изградње кружне раскрснице измијењен је режим саобраћаја на дионици магистралног пута Бањалука(пијаца)-Бањалука (Ребровац), односно код раскрсница улица Булевар српске војске, Булевара војводе Петра Бојовића и Олимпијских побједника.

У Бањалуци је забрањен саобраћај свим возилима у Улици Гаврила Принципа, на дијелу од Зеленог моста до Улице Милоша Обилића, свим возилима преко Зеленог моста, свим возилима, осим возилима станара, у Улици Бранка Мораче, на дијелу од Зеленог моста до Козарске улице.

На магистралном путу Шуица-Ливно, преко планинског превоја Борова Глава, неопходан је опрез због учесталих излазака дивљих коња на коловоз.

На магистралном путу Зеница-Немила, због радова у тунелу Врандук, возила саобраћају наизмјенично, једном траком.

На граничним прелазима јутрос нема дужих чекања.

Због радова у Хрватској, и даље је обустављен саобраћај на граничном прелазу Нови Град-Двор.

​Извор: АМС РС/Угљевик Инфо