ОДБИЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ ЦИК-А О РАДУ У 2019. ГОДИНИ :: Semberija INFO ::

 

ОДБИЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ ЦИК-А О РАДУ У 2019. ГОДИНИ


Foto: klix.ba
Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није данас прихватио Извјештај о спровођењу закона из надлежности Централне изборне комисије БиХ у 2019. години.

Одговарајући на питања која су у расправи о овој тачки поставили делегати, члан ЦИК-а Ахмет Шантић оцијенио је да није разговарано о извјештају, већ актуелном сазиву ЦИК-а и изборном процесу.

Према његовим ријечима, чињеница да се за гласање путем поште на овогодишњим локалним изборима регистровало 150.000 бирача, није резултат појачаног рада ЦИК-а него политичких субјеката у БиХ.

- Имамо у односу на 2018. годину скоро 100 одсто повећање регистрованих за гласање путем поште - истакао је Шантић.

Наводећи да је право странака да лобирају да се људи пријаве за гласање путем поште, Шантић је рекао да није заслуга ЦИК-а што је на истој адреси пријављено пет лица, али да ЦИК треба да утврди валидност тих пријава.

- И урадићемо то. Одбили смо 27.000 пријава, што говори о напору ЦИК-а да се очува интегритет централног изборног списка - нагласио је Шантић, констатујући да је неминовно да у том процесу буде и пропуста.

Он је подсјетио да је ЦИК овјерио 120.000 пријава за гласање путем поште, што је велики број.

- Испашће да у некој општини 10 до 20 одсто бирача станује у сусједној држави, што ћемо анализирати и о томе обавијестити јавност - рекао је Шантић.

Осврћући се на критике на рачун ЦИК-а због поништавања овјере учешћа на изборима Уједињеној Српској због спота, Шантић је рекао да је одлука донесена једногласно и да није правоснажна.

- Сигурно ћемо изборни процес привести крају. Ниједан глас неће пропасти јер сви који гласају путем поште биће њихова провјера - нагласио је Шантић, наводећи да ЦИК ради транспарентно, о чему свједочи о објављени списак одбијених пријава.

Он је поручио да у вези са изборним неправилностима свој дио обавеза треба да преузме и Тужилаштва БиХ.

Дом народа прихватио је Извјештај о заштити личних података у БиХ за 2019. годину, док је Извјештај о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за спровођење Анекса седам Дејтонског споразума за 2018. годину упућен на усаглашавање Колегијуму овог дома.
 
(СРНА)