Џозеф Пулицер: Увијек се морамо борити против неправде и корупције :: Semberija INFO ::

 

Џозеф Пулицер: Увијек се морамо борити против неправде и корупције


Легенда свјетског новинарства,  амерички новинар мађарског поријекла Џозеф Пулицер умро је на данашњи дан 1911. године. Био је власник листова Пост-Диспеч из Сент Луиса, Ворлд и Ивнинг Ворлд из Њујорка, у који је емигрирао када је имао 17 година.

Храбро је износио упечатљиве примјере друштвене и економске неједнакости, те је тежио реформама и отклањању злоупотреба, па је тако стекао статус оснивача сензационе штампе у Сједињеним Америчким Државама.

Његов први посао у тој прекоокеанској земљи био је утоваривање робе на бродове, затим је радио као конобар, али и сахрањивао људе који су умрли од колере.

Ускоро након тога је почео радити као репортер, прво у новинама Сент Луиса, а већ 1872. године купује те исте новине за само 3.000 долара. Убрзо је купио још неколико новина због чега је постао један од најмоћнијих људи на том подручју.

Како је настала Пулицерова награда?

Прва Пулицерова награда додијељена је за новинарство 4. јуна 1917. године.

Пулицер је основао фонд из ког се додјељују награде у 21 категорији. Пулицерове награде могу добити само држављани Америке и то у областима као што су: америчка историја, карикатура, поезија, драма, роман, новинарство, музика.

Пред одлазак у пензију изјавио је:,,Убијеђен сам да мој одлазак у пензију неће утицати на моје или темељне принципе мојих редакција - Увијек се борити за напредак и реформа, не подносити неправду или корупцију, увијек се борити против демагога на свим странама, не припадати ниједној политичкој странци, увијек се противити привилегованој касти и пљачкашима јавности, остати посвећен јавним интересима, увијек бити драстично независан!“

Агенције