Софија и Скопље постигли велики напредак? :: Semberija INFO ::

 

Софија и Скопље постигли велики напредак?


Бугарска министарка спољњих послова Екатерина Захариева изјавила је у уторак да је постигнут "велики напредак" у вези историјских несугласица између Софије и Скопља, што би Сјеверној Македонији могло омогућити отварање преговора о приступању Европској унији.

"Постигли смо велики напредак... али још нисмо стигли до тачке да можемо рећи 'да'", казала је она на конференцији за новинаре, захваливши Њемачкој на томе.

Њемачко предсједништво ЕУ планира отварање приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом након што се усвоји преговарачки оквир на Савјету  за спољње послове 10. новембра.
Преговарачки оквир је кључни документ којим се дефинише како ће се и на којим начелима одвијати приступни преговори, те га требају усвојити земље чланице једногласно, што је услов за сазивање прве међувладине конференције о приступању, на којој се преговори формално отварају.

Не признаје етничке мањине

Њемачки шеф дипломатије Хаико Мас састао се у понедјељак навече у Берлину с македонским и бугарским колегама не би ли осигурао зелено свјетло Софије, чланице ЕУ-а од 2007. године.
"Још имамо шанси... мада не преостаје пуно времена, али њемачко предсједништво јако је ангажовано", казала је Захариева.

Влада премијера Бојка Борисова, чија чланица је и националистичка странка ВМРО, у задње је вријеме заоштрила тон, замјерајући Скопљу неспремност да ријеши историјске несугласице између двију земаља и да тражи постојање македонске мањине у Бугарској.

Захариева је прецизирала да Бугарска од Скопља очекује "изјаву да (македонске) јавне институције не подржавају претензије на постојање мањине". Софија сматра да је словенско становништво Сјеверне Македоније бугарског поријекла. Бугарски Устав не признање етничке мањине.

Одбацује термин македонски језик

Бугарска одбацује, такође, термин македонски језик, сматрајући да је језик Сјеверне Македоније бугарски, јер је проистекао из бугарских дијалеката.
Инсистира на формулацији "службени језик Републике Сјеверне Македоније", коју би се усвојило билатералним споразумом о пријатељству.
Бугарска је прва држава која је признала независност Македоније 1992. године и подржала је компромис између Скопља и Атине о промјени имена државе у Сјеверна Македонија, што је омогућило тој земљи да уђе у НАТО у марту ове године.
Бугарска протестује и против "говора мржње" у школским уџбеницима и медијима у Сјеверној Македонији.

Агенције