У Шведској у једном дану отпуштено близу 4.500 државних службеника :: Semberija INFO ::

 

У Шведској у једном дану отпуштено близу 4.500 државних службеника


Близу 4.500 службеника шведског Завода за запошљавање (Arbetsförmedlingen) у прошлу сриједу је остало без посла, пише tellerreport.com.

Државни буџет за 2019. годину изгласан је у парламенту средином децембра, а одлука о једном од највећих укидања радних мјеста у историји Шведске била је једина могућа посљедица буџетских резова, преноси index.hr.

Завод за запошљавање у 240 испостава у цијелој Шведској запошљава близу 13.500 људи, што значи да ће без посла остати трећина тренутне радне снаге. Највише ће отпуштања бити у провинцијским центрима, а најмање у великим градовима. Сви ће садашњи запосленици остати на својим радним мјестима до априла.

Најављује се да ће се комуникација с незапосленима убудуће водити преко Скајпа, што значи да судионици разговора могу бити удаљени и стотинама километара. Већу улогу на тржишту рада требале би добити приватне фирме, а Завод за запошљавање би задржао контролну функцију.

Стопа незапослености у Шведској тренутно је близу шест посто, с нагласком на то да су разлике у односу на поријекло велике. Међу грађанима рођенима у Шведској незапосленост је само 3,6 посто, док је код странаца чак 19,9 посто. 

У таквим релативно повољним тржишним и привредним условима и шведска јавност и шведски политичари (осим странке Љевице) сматрају да је вријеме за реформе које ће Завод за запошљавање претворити у битно мању и јефтинију установу фокусирану на рјешавање проблема, а не на посредовање у запошљавању људи који би и сами без већих потешкоћа пронашли посао.

Извор: Кликс ((klix.ba)