БОИНГ РАЗОЧАРАН И ИЗНЕНАЂЕН ОДЛУКОМ БРИСЕЛА :: Semberija INFO ::

 

БОИНГ РАЗОЧАРАН И ИЗНЕНАЂЕН ОДЛУКОМ БРИСЕЛА


Foto: REUTERS
Амерички произвођач авиона "Боинг" саопштио је данас да је одлука ЕУ да уведе царине од 15 одсто на летјелице ове компаније и другу робу из САД "разочаравајућа и изненађујућа" и затражио је од конкурента "Ербас" и Брисела да раде на рјешавању дуготрајног трговинског спора.

У саопштењу се наводи да је одлука изненађујућа пошто је држава Вашингтон укинула пореске олакшице на које је ЕУ реаговала и да ће царине погодити компаније са сједиштем у САД и њихове раднике у Европи, достављаче и купце.

- Умјесто даље ескалације спора, надамо се да ће "Ербас" и ЕУ предузети одговарајући поступак за рјешење трговинског спора - додаје се у саопштењу.

ЕУ је нешто раније саопштила да ће увести царине у вриједности до четири милијарде долара на америчку робу и услуге због субвенција датих произвођачу авиона "Боингу", али је изражена нада да ће се трговински односи побољшати након одласка америчког предсједника Доналда Трампа са власти.

Европски званичници сагласили су се са увођењем царина прије неколико седмица, након што је Свјетска трговинска организација дала Бриселу зелено свјетло да то учини.

СТО је 13. октобра одобрила право ЕУ да уведе санкције на америчку робу у вриједности од четири милијарде долара као реципрочну мјеру Вашингтону за пружање илегалне помоћи произвођачу авиона "Боинг".

ЕУ и САД оптужују се међусобно да су подстицале домаће произвођаче авиона пореским олакшицама, грантовима за истраживање и другим видовима помоћи.

(СРНА)