Сава благо расте, наше ријеке испод коте редовне одбране од поплаве :: Semberija INFO ::

 

Сава благо расте, наше ријеке испод коте редовне одбране од поплаве


Градишка

Хидролошка слика наших ријека данас је испод коте редовне одбране од поплаве са трендом опадања осим Саве чији водостај благо расте што је очекивано. Босна је у Добоју јутрос била на 180 цм и више није толико инетересантна у смислу заштите и спасавања. Низводно од Добоја према Модричи, у мјесту Врањак, саобраћај се одвија једном коловозном траком. Подсјетимо јуче је на том локалитету саобраћај усмјераван алтернативним правцем због изливања Босне на коловоз.

Водостај Врбаса у Бањој Луци је 255 цм што је за 45 цм мање од коте редовне одбране од поплаве. Уна биљежи пад водостаја. Путни правци Благај – Витасовци, Благај – Радомировац су проходни. Сана је у Приједору на 323 цм што је осјетно испод тачке редовне одбране од поплаве. У Шипову је нормална ситуација. У општини Језеро вода се повукла.

Сава има константан раст водостаја испод коте редовне одбране од поплаве у Дубици, Српцу, Броду, Шамцу, Бијељини.

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС) и даље у појачаном режиму и у приправности врши мониторинг околности и догађаја у Републици Српској интересантних за заштиту и спасавање и извршава своје законске задатке.

Извор: Републичка управа цивилне заштите Републике Српске