Ристо Арсеновић: Законски оквир буџета за аграр није испоштован :: Semberija INFO ::

 

Ристо Арсеновић: Законски оквир буџета за аграр није испоштован


Представник Асоцијације пољопривредних удружења Семберије Ристо Арсеновић упозорио је да се у Републици Српској још не поштује одлука из 2011. године, којом је одређено да буџет за аграр износи шест одсто од укупног буџета, те да је у посљедњих пет година буџет за пољопривреду ,,фиксиран'' на 60 милиона конвертибилних марака.
 
Арсеновић каже да је, осим недовољног буџета за аграр, велики проблем начин расподјеле средстава.
 
,,Поента субвенција у пољопривреди је, прије свега, опстанак малих и средњих газдинстава, као и опстанак руралних подручја у којима та газдинства функционишу. Међутим, код нас је овај логични циљ потпуно занемарен, а подстицаји се усмјеравају на јачање компанија или предузећа која послују у аграрном сектору. Оваква накарадна аграрна политика води ка нестанку малих газдинстава и егзодусу радно способног становништва'', рекао је Арсеновић.
 
Он истиче да субвенционисање не треба да буде резервисано за фирме или компаније које у РС на годишњем нивоу могу да остваре подстицаје до 500.000 КМ.
 
,,То значи да се велики дио новца из аграрног сектора слије у касе одређених фирми, а само мали дио остане за пољопривреднике, односно мала и средња газдинства. Контактирали смо људе из струке и добили одговор да се ни у једној земљи Европске уније субвенције не додјељују компанијама које послују у сектору аграра из аграрног буџета, а да је то случај само код нас. У РС сада 361 појединац, односно компанија, повлаче више од 20 милиона марака, а осталих 25.000 регистрованих пољопривредних газдинстава вуку остали дио буџета'', наглашава Арсеновић.
 
Он је додао да је приједлог Асоцијације пољопривредних удружења Семберије да буде донесен законски акт којим ће се дефинисати и ограничити субвенција по хектару, грлу, кљуну и слично, те да се прецизира да искључиви корисници подстицаја могу бити само лица којима је бављење пољопривредом основна дјелатност.
 
Семберске новине/А.Љубојевић